Philadelphia Koridoru
7 Ekim’de başlayan İsrail-Hamas savaşı sonrası yeniden gündeme gelen "Selahaddin Koridoru" olarak da bilinen ve Gazze ile Mısır sınırında yer alan Philadelfia Koridoru yeni bir çatışma konusu haline geldi. İsrail ve Mısır arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için imzalanan "Camp David" anlaşması ile ortaya çıkan Philadelphia Koridoru, İsrail için bir tehdit olarak görülmekte. Mısır’ın Refah kentinde bulunan Koridor Gazze’ye gönderilen yardımların ulaşması ve Gazze halkının göç etmesi için en uygun nokta haline geldi. Bu durumdan rahatsızlık duyan İsrail ise kendi güvenliğini öne sürerek Koridorun tam kontrolünü istemekte. Philadelphia Koridoru’nun kontrolüne sahip olmak iki ülke için de stratejik öneme sahip. O halde bu Koridor Mısır ile İsrail arasında başlayacak yeni bir çatışmaya sebebiyet verebilir mi?
Philadelphia Koridoru Nedir?
1979 yılında Mısır ile İsrail arasında imzalanan "Camp David" anlaşması kapsamında tampon bölge içerisinde yer alan koridor 14 buçuk kilometre uzunluğunda, birkaç yüz metre genişliğinde ve Akdeniz'den başlayıp Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'na kadar uzanıyor. "Selahaddin Koridoru" olarak da bilinen ve Gazze ile Mısır sınırında yer alan koridor, Filistin toprakları içerisinde sayılıyor. Koridor belirli sayıda İsrail ve Mısır güçleri tarafından korunuyor.
Philadelphia Koridoru, Ağustos 2005'te İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesine kadar İsrail güçlerinin kontrolünde kaldı ve bu tarihte Avrupa Birliği'nden gözlemcilerin huzurunda Filistin Yönetimi'ne teslim edildi. Eylül 2005'te İsrail ile Mısır arasında 1979 Barış Anlaşması'nın güvenlik maddesine ek olarak söz konusu koridorla ilgili anlaşma yapıldı.
Anlaşmada, Mısır'ın Gazze sınırında terör, kaçakçılık ve tünellerin tespiti gibi görevlerden sorumlu 750 sınır muhafız askeri bulundurması ve İsrail güçlerinin çekildiği Philadelphia Koridoru'nun Filistin yönetimine teslim edilmesi yer aldı. Filistin'de 2006'da yapılan seçimleri Hamas'ın kazanması ve kısa süre sonra Gazze'de kontrolü sağlamasının ardından Philadelphia Koridoru da Hamas yönetiminin kontrolüne geçti. İsrail'in abluka uygulamasının sonucu olarak Gazze'de söz konusu koridor üzerinde Mısır'a açılan çok sayıda tünel inşa edildi.
7 Ekim Sonrası Philadelphia Koridoru
7 Ekim sonrası İsrail Başbakanı Netenyahu, Philadelphia Koridoru'nun İsrail'in kontrolünde olması gerektiğini, bunun haricinde hiçbir düzenlemenin İsrail tarafından kabul edilmeyeceğini ifade etti. Koridorun kontrolünü sağladıklarında Mısır sınırını güvence altına alacak ve Gazze’ye gidecek yardımları engelleyeceklerdi. Netanyahu son olarak 13 Aralık'ta Philadelphia Koridoru ile ilgili yaptığı açıklamada bölgenin kontrolünü sağlamadan Hamas'ı ortadan kaldıramayacaklarını belirterek, "Gazze'deki Philadelphia Koridoru'nu kontrol altına almadan Hamas hareketini ortadan kaldıramayız." dedi. Uluslararası alanda oluşan algı ise İsrail’in, Gazze’yi bahane ederek koridorun tam kontrolüne sahip olma çabası içerisinde olduğu yönünde.
Mısır ise Philadelfia Koridoru’nun kontrolünü vermemekte kararlı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, "Mısır, sınırlarını koruyor ve tam kontrolünü sağlıyor. Bunlar güvenlik ve hukuki anlaşmalara tabi meselelerdir. Bu konuyla ilgili her türlü açıklama incelenir ve ona cevap verilir." Diyerek, ülkesinin güvenliği için tam kontrolün Mısır’da olduğuna dikkat çekti. Philadelphia Koridoru'nun İsrail için olan önemi aslında Mısır’ın Refah kentinde yer alması. Refah kentinden Gazze’ye savaşın başından beri yardımlar ulaşmaktadır. Ayrıca 7 Ekim öncesi Refah kentinin nüfusu 300 bin iken Gazze halkının göç etmesi sonrası 1 milyon 300 bin civarına ulaşmıştır. İsrail ordusunun yine de Philadelphia Koridoru'nun kontrolünü ele geçirmek için bölgeye saldırılar düzenlediği, güçlerini konuşlandırdığı bilinmektedir.
Sonuç
7 Ekim’de başlayan İsrail-Hamas Savaşı sonrası yeniden gündeme gelen Philadelphia Koridoru 1979 yılında Mısır ile İsrail arasında imzalanan "Camp David" anlaşması kapsamında tampon bölge içerisinde, Gazze ile Mısır sınırında yer almaktadır. Filistin toprakları içerisinde sayılmasına rağmen İsrail ve Mısır güçleri tarafından korunmaktadır. İsrail, Hamas ile mücadelesinde Philadelfia Koridoru’nun önemini bilmekte ve koridorun tam kontrolüne sahip olmak istemektedir. Savaşın başlamasının ardından koridorun tam kontrolünün İsrail’de olması gerektiğini ve başka hiçbir düzenlemenin kabul edilmeyeceğini belirtmişlerdir.
Mısır tarafından kabul görmeyen bu açıklama Dışişleri Bakanının Philadelfia Koridoru’nun kontrolünün Mısır’da olduğunun altının çizilmesiyle devam etmiştir. Savaş süresince Gazze’ye giden yardımlara destek veren Mısır için Koridorun İsrail’in kontrolüne geçmesi büyük problemlere yol açacaktır. Bu Koridorun yeni bir çatışmaya yol açacağı mümkün görünmektedir. İsrail ve Mısır bu koridorun stratejik önemi nedeniyle buradan vazgeçmeyecektir. İlerleyen günlerde çatışmaların dozu arttırabilir.