Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
Güney Kafkasya’da Kalıcı Barış İçin Dışişleri Bakanları Tahran’da Toplanıyor

Kaynak: APA, 23 Ekim 2023

İran'da bölgesel konular "3+3" formatında tartışılacak. İran, Ortadoğu'da yaşanan gerginlikler karşısında bugün "3+3" formatı çerçevesinde Azerbaycan-Ermenistan görüşmelerine ev sahipliği yapacak.

APA, Reuters'e atıfta bulunarak İran, Türkiye ve Rusya dışişleri bakanlarının Azerbaycan ve Ermenistan'dan mevkidaşlarıyla bir araya gelerek barış anlaşmasına yönelik ilerlemeyi görüşeceğini bildirdi.

IRNA haber ajansı, İran Dışişleri Bakanlığı'nın, ülkelerin bölgesel sorunları "bölgesel olmayan ve Batılı ülkelerin müdahalesi olmadan" tartışmak istediklerini söylediğini aktardı. Rus "Interfax" haber ajansı, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un toplantıyla ilgili olarak Tahran'ı ziyaret edeceğini bildirdi.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'nın dün 3+3 girişimi çerçevesinde Tahran'da yapılacak toplantıya katılmayacağını açıkladığını da belirtelim.

TÜRKSAM Haber Analiz

Dünyada yeni siyasi planlar yapılıyor ve tüm bu siyasi hareketler birbiriyle bağlantılı. Kafkasya bölgesindeki hareketlilik, Orta Doğu'daki savaşlar ve dünyanın mücadele etmeye çalıştığı ekonomik kriz, devletlere yuvarlak masa etrafında toplanıp yeniden düşünmeleri ve ortak akıl çerçevesinde fikir üretmeleri gerektiğini hatırlattı.

Güney Kafkasya ülkeleri Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan ve bölgede stratejik ve siyasi güce sahip ülkeler Rusya, Türkiye ve İran'ın dışişleri bakanlarının bugün İran'ın başkenti Tahran'da 3+3 formatında bir toplantı yapılması planlandı. Toplantının bu formatta yapılmasındaki temel amaç, bölge dışından, coğrafi ve siyasi açıdan bölgeye uzak olan ülkelerin müdahalesini önlemek ve kendi potansiyel güçleri pahasına ekonomik kalkınma projeleri oluşturmaktır.

Bildirildiğine göre Gürcistan daveti reddederek Tahran'daki bu toplantıya katılmayacağını açıkladı. Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye'nin bölgedeki en sadık ekonomik ortaklarından biridir. Çıkarları ve katılımı şüphesiz bölge ve Kafkas ülkeleri üzerinde olumlu etki yaratacaktı. Ancak Gürcistan'ın bu toplantıya katılmaması, mevcut politikalarının Rusya'nın oluşturduğu siyasi haritayla örtüşmediğini yönünde değerlendirilebilir. Ayrıca Gürcistan'ın Rusya tarafından işgal edilen Abhazya ve Osetya eyaletlerinin akıbetinin halen sorgulandığını ve doğal olarak Gürcistan'ın, topraklarını işgal eden bir devletle ilişkileri en aza indirmek için elinden gelen her şeyi yaptığını da hatırlatmak gerekir.

 

Toplantıda masaya yatırılacak konuların ana bağlamını Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri oluşturacaktır. Çünkü bölgede ekonomik ve siyasi ilişkilerin rahat, sorunsuz bir şekilde tesis edilmesi Zengezur Koridoru’nun kaderine bağlıdır. Ermenistan bu toplantıda bölge için çok önemli bir karar verecek. Bu toplantının bölgeye barışın getirilmesinde büyük rol oynayacağını  ve yakın siyasi-ekonomik ilişkilerin kurulmasında yardımcı olacağını düşünülmektedir.