BAE Arabuluculuğunda Rusya ve Ukrayna Arasında Esir Takası Yapıldı
Kaynak: AA, 09 Şubat 2024
Rusya ve Ukrayna arasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arabuluculuğunda esir değişimi yapıldığı bildirildi. BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya ile Ukrayna arasındaki esir takası görüşmelerine ilişkin arabuluculuğun başarı gösterdiği belirtildi.
Rusya ve Ukrayna'nın karşılıklı olarak 100 askeri serbest bıraktığına işaret edilen açıklamada, bunun yılbaşından bu yana iki ülke arasında gerçekleştirilen 3'ncü esir takası olduğu ifade edildi. Açıklamada, iki ülke arasındaki krizinin barışçıl yollarla çözülmesi yönündeki çabaların desteklendiği vurgulandı. Birleşik Arap Emirlikleri, arabuluculuk çabaları sayesinde Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen ikinci esir takasını da 31 Ocak'ta duyurmuştu.
TÜRKSAM Haber Analiz
Rusya ve Ukrayna arasında 2020 yılından beri süren savaş şiddetini yitirmiş olsa da bölgede gerginlik ve çatışmalar hala süregelmektedir. Esir takasları savaşların etkisini yitirmeye başladığının bir göstergesi olabilmektedir. Uluslararası toplumda sorunların çözümü için diğer devletlerden arabuluculuk noktasında destek istemek son dönemde sıkça gördüğümüz bir diplomasi biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Katar’ın İsrail-Hamas Savaşı’ndaki esir takası için arabuluculuk yapması gibi burada da Birleşik Arap Emirlikleri’nin arabuluculuk faaliyetini görmekteyiz. Yılbaşından bu yana iki ülke arasında gerçekleştirilen 3'ncü esir takası olması ise ateşkes beklentilerini doğurmuştur.
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin 100 askeri teslim edildi. Rus askerleri, Bakanlığa bağlı sağlık merkezlerinde tedavi görmeleri için uçaklarla Moskova'ya ulaştırılacak. Serbest bırakılan askerlere tıbbi ve psikolojik destek sağlanıyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Rus askerlerin serbest bırakılması sürecinde insani arabuluculuk rolü üstlendi." denmiştir. Açıklamada da belirtildiği üzere Birleşik Arap Emirlikleri’nin rolü önemli olduğu için sürekli vurgulanmakta.
Birleşik Arap Emirlikleri dış politikada stratejik hamleler ile ilerleyen bir devlet olarak son yıllarda öne çıkmaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri'nin son dönemde bölgesel ve uluslararası düzeyde diplomasi ve diyalog yoluna önem vererek barışı destekleme konusundaki tutumu dikkat çekmektedir. BAE diplomasi ve diyalogları genişleterek uluslararası alanda yeni bir imaj yaratma yolunda ilerlemekteler. Bir diğer önemli detay ise Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin İran konusundaki ortak tutumudur. İran ve Birleşik Arap Emirlikleri, Basra Körfezi'nde yer alan üç ada üzerinde egemenlik anlaşmazlığı yaşadığında Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri’ne destek vermişti. İran karşısında müttefiklik stratejisi mantıklı bir adım olmuştur. Ortak düşmana karşı birleşme yolunda giden bu devletler ilerleyen günlerde de benzer konularda birbirlerini destekleyeceklerdir. Bu sebeple bu savaşta Birleşik Arap Emirlikleri’nin arabuluculuk rolünü üstlenmesi stratejik bir hamledir.