BRICS Grubu Genişliyor
Kaynak : Reuters, 3 Ocak 2024
Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak'ta BRICS'e katıldı. Grubun genişletilmiş hali için herhangi bir isim açıklanmadı ama grubun adının "BRICS +" olacağı düşünülüyor.
Arjantin de gruba davet edilmişti. Ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Javier Milei BRICS'e katılmayacaklarını söyledi.
TÜRKSAM Haber Analiz
Gelişmekte olan ülkelerin uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını isteyen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin 2001'da, "BRIC" grubunu kurdu. Tam kapsamlı bir diplomatik buluşma 16 Haziran 2009’da Rusya'nın Yekaterinburg şehrinde gerçekleşti. BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bu ülkeler, 2001 yılında Goldman Sachs'ın baş ekonomisti Jim O'Neill tarafından, bu ülkelerin güçlü ekonomik büyüme potansiyeline dayanarak ortaya atılmıştır.
BRICS ülkeleri, dünya nüfusunun yaklaşık %45'ini ve küresel ekonomik üretimin %25'ini temsil etmektedir. Bu ülkeler, küresel ekonomide giderek daha önemli bir rol oynamaktadır ve dünyanın geleceği için önemli bir etkiye sahiptirler.
BRICS ülkeleri, dünya ticaretindeki paylarını artırarak ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları için cazip bir ortam oluşturarak küresel ekonomide öne çıktılar. 1990'lı yıllardan bu yana bu ülkeler, hizmet ve üretim sektörlerinde ağırlıklı olmak üzere dünyanın en çok yabancı sermaye çeken ülkeleri arasında yer aldılar. BRICS ülkelerinin büyük nüfusları, tüketici pazarlarının büyüklüğü ve potansiyeli açısından önemli bir avantaj sağlıyor. Bu durum, bu ülkeleri hem iç hem de dış yatırımlar için cazip bir hale getiriyor ve üye ülkeleri, ticaret, yatırım ve finans alanında iş birliği yapmaya teşvik ediyor. Bu teşvik, karşılıklı ticaretin ve yatırımların artmasına, ekonomik büyümenin desteklenmesine ve ekonomik istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmaktadır. Örneğin, 2010 yılında imzalanan gümrük iş birliği belgesi, ticareti kolaylaştırmak, güvenliği sağlamak, yeni sektörleri geliştirmek, yetenekleri geliştirmek ve çok taraflı iş birliğini güçlendirmek için gelecekte birlikte çalışılacak alanları belirledi. Daha sonra 2014 yılında BRICS ülkeleri, Yeni Kalkınma Bankası'nı kurdu. Bankanın merkezi Çin'in Şanghay kentinde yer almaktadır. Bu banka, gelişmekte olan ülkelerin altyapı ve yatırım ihtiyaçlarını karşılamak için kuruldu. Yeni Kalkınma Bankası (NDB) kuruluşundan bu yana, gelişmekte olan ülkelere yaklaşık 100 milyar dolar tutarında kredi sağladı. Banka, altyapı, enerji, ulaşım, sağlık ve eğitim gibi çeşitli sektörlerde yatırım yapmaktadır. BRICS Topluluğu, üyelerinin çıkarlarını korumanın yanı sıra, ekonomik sistemin yeniden yapılandırılmasıyla küresel yönetimde daha fazla söz sahibi olmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, çok taraflılığın güçlendirilmesini ve uluslararası ilişkilerde pozitif çok kutupluluğun oluşumunu desteklemektedir. Örneğin Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri BRICS’e üye değil ancak Yeni Kalkınma Bankası’na katılım sağlayan iki ülkedir. Bu iki ülke BRICS'e üye olmaya davet edilmiştir. Bugünkü yapısıyla, BRICS Topluluğu, küresel yönetişimi etkileyebilecek önemli bir güç merkezi konumundadır.
BRICS Başkanı Kimdir?
BRICS'te başkanlık her yıl değişmektedir Başkanlık, BRICS'in bir üyesi olan ülke tarafından üstlenilir. Başkanlık, bir yıl sürer ve bir sonraki yıla kadar devam eder. BRICS'in mevcut başkanı, 2023 yılı için Güney Afrika'dır. Güney Afrika, 2022 yılındaki başkanlık görevini Brezilya'dan devraldı. 2024 yılı BRICS Zirvesi ise Ekim ayında Rusya'nın Kazan kentinde yapılacak.
BRICS grubuna tam üyelik için ilgisini dile getiren ülkeler arasında Afganistan, Arjantin, Lübnan, Endonezya, Meksika ve Türkiye’de yer alıyor. Mısır, Nijerya, Sudan, Suriye, Bangladeş ve Yunanistan ise BRICS grubuna katılmak için adım atmaya hazırlanıyor. Güney Afrika'nın BRICS ve Asya Büyükelçisi Anil Sooklal zirve öncesinde yaptığı açıklamada 22 ülkenin gruba katılmak için resmen başvuruda bulunduğunu ve benzer sayıda ülkenin de katılma isteğini ifade ettiğini söyledi.
BRIC,S Türkiye'nin de dahil olduğu , gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler tarafından, mali krizler ve iklim değişikliği gibi küresel sorunları ele almak için kurulan G20 grubuna rakip olarak değerlendirilmektedir. BRICS, kürsel çapta tek kutuplu politika üretim mekanizmasını kıran önemli kuruluşlardan biri olarak güçlenerek varlığını devam ettirecektir.