Uluslararası Silahlı Çatışma Hukuku Nerede?
Kaynak: AA, 17 Ekim 2023
Gazze'deki en eski hastane olan El-Ehli Baptist Hastanesi, 17 Ekim 2023 günü bombalandı. Hastanede binlerce insan tedavi görmekteydi. 1300’den fazla kişi hayatını kaybetti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıdan dolayı 3 gün yas ilan etti.
Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da İsrail savaş uçaklarının Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini hedef almasını "savaş suçu" olduğunu belirtti. İsrail ordusu, patlamaya Hamas’ın attığı roketlerin sebep olduğunu" iddia etti.
Türkiye, Fransa, İran, İspanya gibi birçok ülke ve uluslararası örgüt bu saldırıyı kınadı.
TÜRKSAM Haber Analiz
17 Ekim gecesi İsrail tarafından El-Ehli Baptist Hastanesinin bombalanması dünyanın gündemine oturdu. 1.300 kişi bu saldırıda hayatını kaybetti ve bunların çoğu hastaneye sığınan kadın ve çocuklardan oluşuyordu. İsrail Başbakanı Netenyahu, "saldırının arkasında İsrail ordusunun değil, Gazze'deki Filistinli grupların olduğunu" ileri sürdü. Bu saldırıyı hangi taraf düzenlemiş olursa olsun uluslararası hukuk aykırıdır. Cenevre Sözleşmeleri ve uluslararası silahlı çatışma hukuku kuralları, uluslararası silahlı çatışmalarda, çatışma bölgesindeki sağlık tesislerinin ve personellerinin korunması gerektiğini açıkça belirtmektedir. Uluslararası hukuk kuralların göre, bu yapılar saldırıların hedefi olmamakla birlikte tarafların koruma yükümlülüğü bulunmaktadır.
Tepkiler
Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesinin bombalanması uluslararası hukuka aykırıdır ve savaş suçu teşkil etmektedir. Birçok devlet başkanı ve uluslararası örgütler bu faciaya tepki gösterdi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir." ifadesini kullanarak tepkisini göstermiştir.
İsrail-Filistin çatışmasının ilk gününden beri İsrail’in önde gelen destekçilerinden Fransa ise saldırıyı sert bir şekilde kınadıklarını şu sözlerle ifade etmiştir, "Fransa, Gazze şehrinde çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiği el-Ehli Hastanesine yönelik saldırıyı sert şekilde kınıyor." Üstelik Cumhurbaşkanı Macron’da, "Hiçbir şey bir hastaneye yapılan saldırıyı haklı çıkaramaz. Hiçbir şey sivilleri hedef almayı haklı çıkaramaz." ifadesini kullanmıştır.
Almanya Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Sivil hedefler, özellikle de hastalar ve sağlık personelinin bulunduğu tam teşekküllü bir hastane, hiçbir koşul altında hiç kimse tarafından saldırıya uğramamalıdır. Çatışmalarda siviller korunmalıdır." cümlelerini kullanarak sağlık kuruluşlarının korunması gerektiğinin altını çizdi.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, "İlk haberler yüzlerce ölü ve yaralı olduğuna işaret ediyor. Sivillerin ve sağlık hizmetlerinin derhal korunması için çağrıda bulunuyoruz." ifadesini kullanmıştır.
Bugün İsrail’e giden ABD Başkanı Joe Biden ise şunları söylemiştir, "Gördüğüm kadarıyla bu, siz değil, diğer ekip tarafından yapılmış gibi görünüyor. Ama dışarıda bundan emin olmayan bir sürü insan var; bu yüzden pek çok şeyin üstesinden gelmemiz gerekiyor."
Hastane kim tarafından vurulmuş olursa olsun açıktır ki, İsrail ve Filistin arasındaki çatışma dozunu arttırmış, taraflar savaş suçu işlemeye başlamıştır. Sağlık kuruluşları ve sağlık personelleri uluslararası hukuk tarafından korunmaktadır. Hastanenin bombalanması son nokta olmalıdır ve sorumluları cezasız kalmamalıdır.
Siviller, kadınlar ve çocuklar korunması gereken gruplar olmasına rağmen bu savaş halinden en acı şekilde etkilenmekte, bu mesele insani drama dönüşmektedir. Dünyanın gözü önünde yaşanan bu çatışma artık müdahale edilmesi gereken bir hal almıştır. Taraflar sivilleri koruyamamaktadır. Daha fazla sivilin mağdur edilmemesi ve bir an önce içinde bulundukları durumdan kurtarılması gerekmektedir.