Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
G7 Zirvesi’nden Çağrı: Ateşkes Değil Duraklama

Kaynak: AA, 8 Kasım 2023

G7 2023 Dönem Başkanı Japonya'nın ev sahipliğinde, G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarının başkent Tokyo'da düzenlediği toplantı sona erdi. Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko'nun başkanlığındaki toplantıya ABD, Kanada, Almanya, İtalya, İngiltere ve Fransa'nın dışişleri bakanları katıldı. Kamikawa, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik "çatışmalara insani ara verilmesi" konusuna değindi.

Japon Bakan, G7 ülkeleri olarak, insani yardımların Gazze'ye ulaştırılması için "çatışmalara insani ara verilmesi" çağrısı yapılmasında anlaştıklarını bildirdi. Kamikawa, G7'nin, İsrail’in kuşatması altındaki Gazze Şeridi'nde "insani krize çözüm bulmak için acil eyleme" ihtiyaç duyulduğunda mutabık kalındığını söyledi. Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıyı kınadıklarını kaydeden Kamikawa, "çatışmalarda uluslararası insancıl hukuka uymanın" önemini vurguladıklarını belirtti.

TÜRKSAM Haber Analiz

G7 Zirvesi, dünya ekonomisinin önemli aktörleri arasında yer alan yedi büyük ekonomiye sahip ülkelerin liderlerinin katıldığı bir uluslararası zirvedir. G7, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ekonomik açıdan güçlü ülkelerden oluşmaktadır. 1975 yılından beri küresel ekonomik politikaları, enerji, iklim değişikliği, güvenlik gibi konuları görüşmek üzere yılda bir kez toplanmaktadır.

Bu yıl G7 2023 Dönem Başkanı Japonya'nın ev sahipliğinde, grup ülkelerinin dışişleri bakanları, 7-8 Kasım'da başkent Tokyo'da bir araya geldi. Zirve’de Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko'nun başkanlığındaki toplantıda Rusya-Ukrayna Savaşı’na değinilerek, Ukrayna’ya yönelik güçlü desteğin devam edeceğinin yinelenerek, Rusya’ya yönelik uygulanan ciddi ekonomik yaptırımların da sürdürülmesinde mutabakata varıldı.

Zirve’de toplantı sonrasında yapılan açıklamada en öncelikli mesaj Gazze’de geçici ateşkes ilanı edilmesine yönelik çağrısı oldu. Hamas’ın 7 Ekim sabahı operasyon başlatmasının akabinde İsrail’in karşılık vermesi neticesinde ortaya çıkan savaşa karşı, "insani duraklamalar" yani geçici ateşkes çağrısında bulundu. Bununla birlikte Hamas’ı kınayarak, İsrail’in meşru müdafaa da bulunduğunu belirtilerek, meşru müdafaa hakkını destekledikleri ifade edildi.

Amerikan Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Zirvesi’nin ardından yaptığı konuşmada ateşkese karşı olduklarını bir kez daha yineledi: “Hepimiz bir an önce bu çatışmanın ve sivillerin acısını en aza indirmek istiyoruz. Ancak G7'deki meslektaşlarımla da konuştuğum gibi, acil ateşkes çağrısında bulunanların, ateşkesin muhtemelen yol açacağı kabul edilemez sonuca nasıl müdahale edeceklerini açıklama yükümlülükleri var. Sonuçta, bu krizin bir daha asla yaşanmamasını sağlamanın tek yolu, kalıcı barış ve güvenlik için koşulları oluşturmaya başlamak ve diplomatik çabalarımızı şimdiden bunu akılda tutarak çerçevelemektir.”

Blinken, geçtiğimiz hafta İsrail’i üçüncü ziyaretinin akabinde Ürdün ziyaretinde bulunmuştu. Ürdün’ün başkenti Amman’da Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin dışişleri bakanlarıyla, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını görüşmek için bir araya gelmişti. Burada da geçici ateşkes talep edilmişti. İsrail, olası bir ateşkeste Hamas’ın vakit kazanarak kuvvet toplayacağı konusunda oldukça endişeli ve bu gerekçe ile duraklama ya da geçici ateşi reddediyor. Ancak, gelinen noktada İsrail’e destek veren tüm ülkeler Gazze’de yaşanan insani dramı artık görmezden gelemiyor. Peki bu insani drama çözüm bulmanın yolu geçici ateşkes çağrısı mı yoksa arabulucu bir rol üstlenerek savaşın sonlandırılmasına yönelik çağrıda bulunmak mı? Tamamen ateşkes ilan edilmediği müddetçe, Gazze’deki sivillerin insanı dramı devam edecektir.