Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
Yunanistan Doğum Oranlarını Artırmak için Yeni Adımlar Atıyor

Kaynak: Balkan News, 24 Nisan 2024

Yunanistan’da, azalan nüfusa karşı tedbir amacıyla verilen doğum yardımına hükümetin yaptığı artışı az bulan muhalefet, hayat pahalılığı ve nüfus sorununa köklü çözümler üretilmesi gerektiğini kaydetti. Yunanistan İstatistik Kurumu (ELSTAT) verilerine göre, nüfusu 2021’de 10 yıl öncesine göre yüzde 3,1 azalan ülkede, çocuk yardımına (doğum yardımı) yapılan artış muhalefet tarafından yetersiz bulunarak eleştirildi.

Hükümet, ülkede 1 Ocak 2023’ten sonra çiftlerin doğan ilk çocuğu için 2 bin 400, ikinci çocuk için 2 bin 700, 3. çocuk için 3 bin avro ve sonrasında doğan her çocuk için 3 bin 500 avro yardım yapılacağını duyurmuştu. ELSTAT’ın 2021’deki nüfus sayımı sonuçlarına göre, nüfusu 10 milyon 482 bin 487 olan Yunanistan’da, azalan ve yaşlanan nüfus, sosyal güvenlik sisteminin geleceği için sorun teşkil ediyor.

TÜRKSAM Haber Analiz

Yunanistan’ın doğum oranları son 92 yılın en düşük seviyesine gerilemiş durumda. Resmi İstatistik Kurumu ELSTAT 2050 yılına kadar nüfusun 1 milyon azalacağını belirtiyor. ELSTAT verileri doğum oranlarının 2011 ile 2021 yılları arasında yüzde 30 düştüğünü göstermekte. Avrupa Birliği (AB)’nin en düşük doğum oranlarından birine sahip Yunanistan’da hükümet bu durumu tersine çevirmek için önlemler almaktadır.

Yunanistan hükümeti geçmiş yıllarda doğum yardımı ve bebek eşyalarında vergi indirimleri gibi önlemler aldı ancak doğum oranlarında kayda değer bir değişim görüntülenmedi. Ülkede doğurganlığın azalmasının sebepleri olarak ekonomik kriz, artan işsizlik oranları, gençlerin yurt dışına göç etmesi ve enflasyon gösteriliyor.

Hükümetin yeni doğum politikalarında doğum yardımının ilk çocuk için 400 Euro ve dört veya daha fazla çocuğu olan aileler için 1.500 Euro’ya kadar ulaşan yardım, genç ebeveynler için finansal destek paketleri görülmektedir. Muhalefet partileri bu yardımların yetersiz olduğu konusunda tepki göstermektedir. Bu tepkiler ile birlikte hükümet miktarları yükseltme yoluna gitmiştir. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum göz önünde bulundurulduğunda gerçekçi adımlar atılmıştır.

AB genelinde doğum oranlarında azalma görülse de ekonomik kriz ve enflasyon doğum oranlarının azalmasında önemli bir etkendir. Yunanistan’da bu azalışın durması için işsizliğin azalması, gençlerin aile kurmaya ve ebeveyn olmaya teşvik edilmesi gerekli bir politikadır. Doğum oranlarının artması uzun yıllar sürecek bir çalışma olsa da günümüzde atılan adımlar ile şekillenecektir. Yunanistan hükümeti geleceğe yönelik politikalar üretmeye ve uygulamaya devam etmelidir.