Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
Yunan medyası: 'İngiliz dergisinden bomba Türk-Yunan çatışması geliyor'

Kaynak: Milliyet, 6 Aralık 2022

Yunan medyası: 'İngiliz dergisinden bomba Türk-Yunan çatışması geliyor'

Yunanistan'ın Orta Asya'yı keşfi ve Dışişleri Bakanı Dendias'ın apar topar Kazakistan'a gitmesi Ankara'da ironik tepkilerle karşılandı. The Economist dergisinin yazısı ise büyük ses getirdi.

"Tüm dünya ilgisini oraya vermeye başladı. Bugün Nikos Dendias da hemen soluğu orada aldı. Bazı ziyaretlerde bulunuyor. Nereye gitsek arkasından koşuyor sağ olsun, Nikos Dendias benim eski dostum. Dertliler; çünkü KKTC, Semerkant’taki zirvede gözlemci üye oldu. Bu bir başlangıç. Paniğe kapılmanın sebepleri de gelecek olan."

Kathimerini, 'Dendias Kazakistan'dan: Yayılmacılığa müsamaha gösterilmeyecek' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Gazete, Nikos Dendias'ın Astana'da yaptığı konuşmada "Ülkenizi ziyaret eden ilk Yunan dışişleri bakanıyım ve bunun için gururluyum" dediğini, yayılmacılıkla ilgili sözlerinde Türkiye'ye atıfta bulunduğunu kaydetti.

To Vima gazetesi, 'Atina bilinen kalıpların dışına çıkmak istiyor-Hedef Orta Asya'ya açılmak' başlığıyla Dendias'ın temaslarını sundu, Kazakistan ziyaretinin amacının enerji olduğunu vurguladı.

Yunan medyası: İngiliz dergisinden bomba Türk-Yunan çatışması geliyor

CNN Yunanistan, 'Çavuşoğlu Dendias'a karşı: Nereye gitsek arkamızdan koşuyor' başlıklı haberinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olmasını öne çıkardı. Ankara'nın Yunan diplomasisinin Orta Asya'ya açılma girişiminden rahatsızlık duyduğunu savunan CNN Yunanistan, Çavuşoğlu'nun Dendias'a doğrudan ateş açtığını yazdı.

CNN Yunanistan ayrıca, Yunanistan'ın bir numaralı diplomatı Dendias'ın Astana'da Kazakistan lideri Kasım Cömert Tokayev ve mevkidaşı Muhtar Tileuberdi ile görüştüğünü dile getirdi.

Yunan medyası: İngiliz dergisinden bomba Türk-Yunan çatışması geliyor

Ethnos gazetesi, 'The Economist tarafından Türk-Yunan ilişkilerinde gerilim tahmini: Erdoğan Suriye ya da Yunanistan ile çatışmayı seçecek' başlıklı haberinde İngiliz dergisinde yayımlanan yazının tartışmalara neden olduğunu belirtiyor. Yunanistan'ın Türkiye'nin 'eski düşmanı' olarak nitelendiği yazıda, çok yakında gerçekleşecek Yunan seçimleriyle birlikte gerilim riskinin gerçek olduğu vurgulandı.

TÜRKSAM Haber Analizi

Türkiye ve Yunanistan’ın ilişkilerinde gerginlik seviyesi son iki yıldır tırmanıyor. Bu gerginliğin en büyük sebebi; Doğu Akdeniz paylaşım sorunu ve adalar problemidir. Son gelişmelere bakıldığında kısa vadede Türkiye ve Yunanistan gerginliğinin durulmayacağı hatta artmaya devam edeceği görülebilir.

2022 Kasım ayında Türk Devletleri Teşkilatının geçekleştirdiği Zirvede, KKTC’nin Teşkilata gözlemci statüsünde katılması, Yunanistan tarafını rahatsız etmişti. Aynı zamanda 3 Ekim’de Libya ile imzalanan anlaşma da Yunan tarafından ciddi bir rahatsızlık uyandırdı. Libya ve Türkiye’nin 2019 yılında imzaladığı anlaşmanın hidrokarbon çıkarımı, paylaşımı konusunda devam ettiğini görmek elbette Yunanistan’ın bölgede elinin zayıfladığının bir göstergesi. Yunanistan kadar olmasa da Mısır’ın da bu anlaşmaya karşı daha alt düzeyde bir tepkisi olduğu görüldü.

Tüm bunlar olurken Yunanistan bir taraftan anlaşmanın geçersiz olması için BM ve gerekli tüm uluslararası kuruluşlara baskı yapmakta ve dünya kamuoyuna bu anlaşmanın geçersiz olduğu yalanını yaymaya devam etmektedir.

Yunanistan’ın diğer tepkisi KKTC meselesidir. Ancak burada yapabileceği pek bir şey olmadığı için Kazakistan ziyareti yaparak Türkiye’ye gözdağı verilmeye çalışılmıştır. Yunan diplomat Dendias’ın gerçekleştirdiği bu ziyaret herhangi bir Yunan yetkilinin Kazakistan’a yaptığı ilk ziyaret olması sebebiyle önem taşıyor. Yunan yetkili, mevkidaşı ile enerji konusunda görüştüğünü söylese de Türkiye’nin, Türkistan’daki atılımlarına karşı bir strateji geliştirmeye çalıştığı aşikâr. Ancak Yunanistan’ın, Türkistan coğrafyasında attığı adımların karşılığı olacağı pek öngörülen bir durum değildir. Bu konuda Çavuşoğlu’nun yaptığı açıklama oldukça yerindedir.

Kazakistan ziyaretinin dün yapılmış olması tesadüf olarak görülmemelidir. 5 Kasım 2022 itibariyle Abdülhamid Han sondaj gemisi, Doğu Akdeniz’de Taşucu 1 kuyusunda ilk sondajını geçekleştirmiş ve Yunan basınında bu durum çokça yer almıştır. Dendias’ın Kazakistan ziyaretini bu tarihe göre ayarladığını düşünmek akıllıcadır.

2023 yılında iki ülkenin de seçimlere gidiyor olması dış politikada hükümetlerin güç gösterileri yapmaya devam edeceğine işaret eder. Bunun yanında seçim sürecini iki tarafın da sadece stratejik siyasi hamleler ile devam ettirmesi daha iyi bir yol olacakken sıcak çatışma ya da sıcak çatışmaya yaklaştıracak adımlar atmaları iki devlet için de olumsuz sorunlar doğurabilir.