Türkiye’nin İsveç Adımı
Kaynak: AA, 26 Ocak 2024
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Ankara'nın talep ettiği yeni nesil F-16 savaş uçaklarının sadece Türkiye için değil, NATO için de büyük önem taşıdığını açıkladı. Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Patrick Ryder, "Stratejik bir NATO müttefiki olarak, Türkiye ile işbirliğimizi sürdürerek Türk ordusunun sadece kendi vatandaşlarını korumakla kalmayıp aynı zamanda NATO ittifakının önemli bir üyesi olarak gelişmiş yeteneklere sahip olmasını sağlamak istiyoruz." dedi.
Pentagon Sözcüsü, bu konuda ABD Kongresi ile "Yabancı Askeri Satışlar" sürecinde görüşmelere devam etmeyi ve çalışmayı dört gözle beklediklerini dile getirdi.
Yeni nesil F-16'ların Türk Hava Kuvvetlerine kritik bir yetenek sağlayacağına inandıklarını söyleyen Ryder, Türk ordusunun modernizasyonuna destek verdiklerini belirtti.
TÜRKSAM Haber Analiz
ABD Türkiye’ye F16 satma kararı gündemde. Bu kararı almasının nedeni Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya üye olmasına yönelik tasarıyı onaylamasıdır. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) İsveç'in NATO üyeliğine kabul edilmesine yönelik tasarıyı onayladığına dair belgenin kendilerine ulaşmasını "sabırsızlıkla" beklediklerini belirtmiştir.
Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh yaptığı açıklamada "Türkiye parlamentosunun, son derece yetenekli bir savunma ortağı olarak İsveç'in NATO'ya kabul protokolünü onayladığını, Türkiye'nin onay belgesini almayı ve Macaristan'ın da bu konuda da hızla harekete geçmesini sabırsızlıkla beklediklerini belirtmiştir. Singh, İsveç'in 32. üye olarak NATO'ya katılımının, "ittifakı güçlendirmekle kalmayacağını", aynı zamanda "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına karşı, birliktelik mesajı" göndereceğini ifade etmiştir.
F-16 probleminin çözümü konusunda da harekete geçeceklerini duyurmuştur. Türkiye için hayati önem taşıyan terör örgütleriyle mücadele ve sınır güvenliği konusunda ise ABD güçlerinin Irak’tan çekilmeyeceğini, DAEŞ’a karşı mücadele etme amacı ile orada bulunduklarını ve DEAŞ tamamen bitmeden bölgeden çekilmeyeceklerini vurgulamıştır. Elbette bu ikili tutum hoş karşılanmamıştır çünkü ABD’nin bazı terör örgütlerine destek verdiği bilinmektedir. DEAŞ’ı kullanarak Türkiye’nin mücadele ettiği PKK7YPG gibi örgütleri silahlandırması ise Türkiye’nin güvenliği için büyük tehlike arz etmektedir.
Türkiye, Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğinin konuşulduğu günlerde İsveç’in PKK ile mücadele etmekte yeterli çabayı göstermediğini belirtmişti. Dış politika ve uluslararası ilişkilere çıkarlar yön vermektedir. Türkiye ABD’den savaş uçağı satışını ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımına giden yolun açılması karşılığında İsveç’in üyeliğini onayladı. İlerleyen zamanda ABD’nin ve Avrupa Birliği’nin verdiklerin söze ne kadar bağlı oldukları görülecektir. Türkiye’de bir hayli yankı bulan bu karar eğer Türkiye’nin çıkarları karşılanırsa gayet makul bir adım olacaktır.