Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
Türkiye-Ermenistan İlişkilerinde Normalleşme Süreci Nasıl İşliyor? 

Türk yetkililer Ermenistan sınırının açılması için Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış anlaşmasının netleşmesi gerektiğini dile getirdi. Sınırdaki ticari faaliyetlerin ve insani ziyaretlerin gerçekleşebilmesi için Azerbaycan ve Ermenistan arasında son dönemde iyiye giden ilişkilerin barış metninin taraflarca onaylanması ve netleşmesi ile Türkiye Ermenistan sınırının da açılabileceği ve ilişkilerin pek çok anlamda gelişeceği öngörülüyor. 

 

Normalleşme Süreci Toplantıları Düzenlenmişti

Konu ile ilgili bugüne kadar pek çok toplantı düzenlendi. Düzenlenen dördüncü toplantıda, Türkiye ve Ermenistan Normalleşme Süreci Özel Temsilcileri Büyükelçi Serdar Kılıç ve Ermenistan’dan ise Parlamento Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan Viyana’da konuyu görüşmek üzere toplanmışlardı. Özellikle üçüncü ülkelerden gelen vatandaşların bir sınırdan diğerine geçmek istemesi durumunda çıkan sorunlar üzerine çözümler aranmıştı.

 

Prag’da Önemli bir Toplantı

Ekim ayı itibariyle Prag’da Avrupa Siyasi Birliği Zirvesinde bir araya gelen liderlerin normalleşme adımlarına devam edeceklerini dile getirmişti. Prag’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve mevkidaşı Paşinyan görüşme gerçekleştirdi. Ardından Erdoğan tam normalleşme sürecinin amacına ulaşacağına inandığını ifade etti. 

Ermenistan bölgede uzun süre boyunca yalnız kalmış ve tüm komşuları ile neredeyse sorunlu halde varlığını sürdürmeye çalışmıştır. Ancak Ermenistan ekonomisine gelişmişliğine bakıldığında bu yalnızlığın ağır sonuçları bulunduğu görülür. Coğrafi anlamda ülkenin batıya açılan sınırlarının ve kuzeye açılan sınırlarının kapalı olması ülkenin hareket alanını kısıtlamıştır.  Ekonomik olarak yıldan yıla yoksullaştırılmış olan Ermeni halkı her ne kadar Azerbaycan ve Türkiye’ye karşı düşmanlık beslese de Ermenistan’ın Azerbaycan ve Türkiye’ye olan coğrafi zaruriyeti nihayetinde masaya oturmasını sağlamıştır. Bu süreçten sonra barış anlaşmalarının imzalanması ve sınırların açılması ülkenin ekonomik kalkınmasının da önünü açacak ve halkın da yoksulluğunun azalmasını sağlayacaktır.