Sokaklardan Lise Bahçelerine İran’da Protestolar
The Guardian’ın yaptığı habere göre, Tahran’daki bir okulda personellerin, öğrencilerin telefonlarını incelemeye çalışmasının ardından çıkan arbedeye karşı İran güvenlik güçleri göz yaşartıcı gaz kullandı. Doğrulanmamış görüntülerde silahlı polislerin en az bir şarjör mermi ile ateş ettiği görüntülendi. İran Eğitim Bakanlığı, birkaç öğrencinin kan basıncındaki düşüş nedeniyle acil serviste tedavi edildiğini, ancak güvenlik güçlerinin okula girdiğini reddettiğini belirtti.
Eğitim Bakanlığı, okul müdürünün kızların telefonlarını kontrol etmekte ısrar etmesi üzerine Tahran lisesinde personel, öğrenciler ve veliler arasında bir çatışma ortaya çıktığı yönünde açıklamada bulundu. Tahran polisi, "Bir lise yakınında çatışma haberinin ardından bölgeye polis sevk edildi ve birkaç haydut arasında kavgaya dönüşen konuyu araştırdı." şeklinde ifadede bulundu.
Protestoların Okullara Yayılması Neyi İfade Ediyor?
Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de vefatının ardından İran’da başlayan protesto çemberi, okulların açılması ile birlikte sokaklardan üniversitelere doğru genişlemiştir. Son günlerde rejim karşıtı gösteriler 15’li yaşlar grubuna inerek liselerde de görülmeye başlamıştır. Öğrenciler dersleri boykot edip "Mollalar yok olmalı" sloganı atarak ülke yönetimine tepki göstermiştir. Lise eylemleriyle alakalı olarak sosyal medya üzerinden yayınlanan videolarda yürüyüş yapan kız öğrencilerine yönelik polis ve sivil giyimli kişilerin şiddet uyguladığı görülmüştür. Bu görüntüler karşısında, bazı sosyal medya kullanıcılarından eleştirel yorumlar gelmiştir. Bu eleştirel yorumlarda, öğrencilerin henüz 18 yaşına dahi girmediğini güvenlik güçlerine karşı kendilerini savunabilecek durumda olmadıkları belirtilmiş ve liselilerin eylemlere teşvik edilmemesi konusunda çağrılar da bulunulmuştur.
Sosyal medyada lise öğrencilerine ait benzer görüntülerinin çoğalması, protestoların daha erken yaş seviyesine indiğinin göstergesi olmakla birlikte, göstericilerin yaş aralığının 15-24 yaş aralığında seyretmesi bazı sosyolojik açmazların ortaya çıkma ihtimalini de beraberinde getirmiştir.
Protestoların okullara yayılması, propaganda için etkileşim ortamını daha da arttırarak, yaygın hale getirmesi muhtemeldir. Bu durumun olası sonuçları ve açmazları uzun vadede etkili olacaktır. Genç yaş grubunun protesto sahalarında olmaları, eğitim süreçlerinde aksaklıklara sebep olacağı gibi, genç iş gücünden de yararlanılması konusunda da engel oluşturacaktır. Z kuşağının zorunlu örtünmeye karşı tepkisi ve rejimi değiştirme talepleri, protestoların kontrol altına alınamaması ile birlikte sosyal bir soruna dönüşme eğilimine sahiptir.