Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
Sırbistan’ın Silahlanması Bosna’yı Nasıl Etkileyecek? 

Sırbistan, Fransa ile 12 Rafale savaş uçağı satın almak için 3 milyar avro değerinde bir anlaşma imzaladı. Fransa'nın Dassault Aviation şirketinin jetleri 2029'a kadar Sırbistan'a teslim etmesi planlanıyor. İmza töreninin ardından Vucic ile ortak basın toplantısı gerçekleştiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği'nin güçlü bir Sırbistan'a ihtiyaç duyduğunu söyledi. Sırbistan'ın yerinin Avrupa Birliği olduğunu ifade eden Macron, "Çok fazla gerginlik söz konusu ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ile birlikte savaş, Avrupa'ya geri döndü. Avrupa Birliği ve üye ülkeler, güçlü ve demokratik bir Sırbistan'a ihtiyaç duyuyor. Sırbistan'ın ihtiyacı ise güçlü ve bağımsız bir Avrupa ki böylece Sırbistan'ın menfaatleri korunabilsin. Sırbistan'ın yeri AB'dir. Sırbistan burada önemli bir rol oynayabilir ve Batı Balkanlar için bir örnek oluşturabilir." dedi.  

Hırvatistan, 2021'de Macron'un Zagreb ziyareti sırasında değeri yaklaşık 1 milyar avro olduğu tahmin edilen 12 Rafale satın almak için bir anlaşma imzalamıştı. Fransa’nın bu adımı Balkan pazarına açılmak ve önemli bir aktör olmak olarak değerlendirilebilir, ancak bu konu elbette Balkan coğrafyasını ve Bosna’yı etkileyecektir. Balkanlardaki silahlanma yarışı her ülkeyi başka bir ülkenin kapısına götürebilir ve daha büyük güçleri bu oyuna dahil edebilir. 

Bosna savaşı (1992-1995), Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti’nin dağılması sürecinde (1991-1995), Bosna-Hersek’in Slovenya ve Hırvatistan’ın ardından Yugoslavya’dan ayrılması üzerine başlamıştır. Savaş, Sırp ve Hırvat milliyetçiliklerinin Bosna-Hersek’i parçalayarak Sırbistan ve Hırvatistan’ın topraklarını genişletme planından kaynaklanmıştır. Günümüzde hala Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna arasında krizler yaşanmaktadır. Son olarak Sırp plakalı araçların Bosna’ya girerken sorun yaşaması sonucu ortaya çıkan plaka krizi buna örnektir. Durum böyleyken silahlanma yolunda atılan her adım diğer devlet tarafından tehdit olarak algılanmaktadır.  

Hırvatistan’ın Sırbistan kadar bu yarışa dahil olmadığını da belirtmek gerekmektedir. Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç, "Sırbistan Rafale'yi alacak, elimizde yok. Sırplar bir haftalık, hiçbir zaman patlak vermeyecek hayali savaş için silahlanıyorlar. Fransa ve Amerika sadece kendi çıkarlarını düşünüyorlar: Dünyanın işleyişi böyle." Diyerek büyük güçlerin savaşı körüklediğinin altını çizmiştir.  

Bu olgular Bosna’yı bir uluslararası örgüte katılmaya itmektedir. Halkın beklentisi bu yönde olsa da yıllardır süren ekonomik durgunluk, devam eden büyük ölçekli beyin göçü ve ülke liderlerinin tırmanan milliyetçi söylemler karşısında ortak bir zemin bulamaması, toplumun beklentilerini azaltmıştır. Ancak buna rağmen AB üyeliği için ilk başvurusundan sekiz yıl sonra Bosna'ya adaylık statüsü verdi. NATO konusunda ise Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik tutumunda kararlı: yaklaşık 3,2 milyonluk Balkan ülkesi, o bu konuda söz sahibi olduğu sürece asla ittifaka katılamayacak. 

Bosna’nın bir ittifaka katılması muhtemeldir ve bunun AB olması mümkün görünmektedir. Bu durum halk için olumlu bir hava yaratacaktır. Cumhurbaşkanı Macron’un Sırbistanı’da AB’ye dahil etme isteği gerçekleşirse Balkanlardaki gergin hava azalabilir.