Rusya Tahıl Anlaşması'na Geri Döndü
Kaynak: TASS Haber Ajansı, 2 Kasım 2022
Rusya Savunma Bakanlığı, 2 Kasım 2022 tarihinde yaptığı açıklamada, Ukrayna’dan Rusya’ya karşı tahıl koridorunun savaş operasyonları için kullanılmayacağına dair yazılı garanti aldığını belirterek tahıl koridoru anlaşmasına geri dönüldüğünü belirtti.
Bakanlıktan gelen açıklamada, bu kararın Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğu sayesinde gerçekleştiğini ifade edildi. Bakanlık, Ukrayna tarafı resmi olarak "deniz insani koridorunun yalnızca Karadeniz Girişimi hükümlerine ve SKC ile ilgili düzenlemeye uygun olarak kullanılacağına" dair güvence verdiği şeklinde açıklamada bulunarak "Rusya Federasyonu şu anda alınan garantilerin yeterli olduğuna inanıyor ve anlaşmanın uygulanmasına devam ediyor" dedi.
TÜRKSAM Haber Analiz
Rus Savunma Bakanlığı, Sivastopol kentinde bulunan Rus savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini bildirerek, 29 Ekim 2022’de Rusya’nın, “Karadeniz Tahıl Girişimi Belgesi Anlaşmasını” askıya aldığını bildirmişti. Bu açıklamanın ardından küresel gıda krizi ihtimali ile karşı karşıya kalan Avrupa’da, tahıl fiyatları haftaya yükselişle başlamıştı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Rus tarafı, Karadeniz Girişimi'ne katılan sivil kuru yük gemilerinin güvenliğini garanti edememekte ve bugünden itibaren anlaşmanın uygulanmasını süresiz olarak askıya almaktadır" ifadeleri kullanılmıştır.
Rusya’nın bu hamlesini Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tahıl koridorunu engellemek için sahte bahaneler üretiyor şeklinde değerlendirirken, Avrupa ve Amerika’dan anlaşmayı askıya alma kararından vazgeçmesi yönünde çağrılar gelmiştir. Rusya’ya ivedi bir şekilde kararından dönme çağrısında bulunan yetkililer arasında yer alan Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması’nı askıya alarak, "Ukrayna'ya karşı saldırganlığının neden olduğu küresel gıda krizini daha vahim hale getirdiğini" ifade etmişti.
29 Ekim’den bu yana Birleşmiş Milletler ve Türkiye arabuluculuğuyla olası gıda krizi sonucu yaşanacak olan insanlık dramını önlemek amacıyla Rusya ile müzakereler yürütmüştür. Rusya ile yapılan müzakereler sonucunda Birleşmiş Milletler ve Türkiye garantörlüğünde Ukrayna’nın tahıl koridoru bölgesini savaş alanı olarak kullanmayacağına dair yazılı teminat karşılığında Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasına geri dönmüştür.
Avrupa’nın yönetmeye çalıştığı enerji krizine ilave olarak olası gıda krizinin yaşanması Avrupa özelinde dramatik sonuçlara sebep olacaktır. Artan enerji fiyatlarının lojistik maliyetlerini artırması sonrasında, gıda fiyatlarında da artış yaşanması ve Avrupa’da artan mülteci sayısı ile birlikte insan yükünün artması ile gıda ve enerji sıkıntısı her geçen gün artmaktadır. Henüz enerji krizini çözemeyen ve gaz tedariki için alternatifler arayan Avrupa’nın aniden gıda krizi ihtimaliyle karşılaşması birlikte Rusya’ya karşı mecburiyet durumunu gözden geçirerek alternatif gıda tedarik zinciri çalışmalar yapacaktır.