Radev, Bulgar Parlamentosu’nu Feshetti: Komşuda Neler Oluyor?
13 Kasım 2016’da yapılan başkanlık seçimlerini Bulgaristan’da Rumen Radev kazanmıştı. Radev’in Bulgaristan’da neler yapacağı konuşulurken geçtiğimiz günlerde, Bulgaristan Parlamentosu’nu feshetme kararı aldığını açıkladı ve erken seçim için 26 Mart 2017 tarihi belirlendi. Çıkarılan bir diğer kararname ile geçici teknokratlar hükümetinin başbakanı olarak Prof. Dr. Ognyan Gercikov tayin edildi. Peki şimdi Bulgaristan’da neler olacak?
Aslında başkanlık seçimlerine sosyalist partinin adayı olarak katılan Radev, seçimleri kazandıktan sonra merkez-sağ odaklı mevcut parlamentoyu feshedeceğinin sinyallerini önceden vermişti. Şimdi Bulgaristan gündemini asıl meşgul eden soru 26 Mart’ta yapılacak olan seçimlerde nasıl bir sonucun çıkacağıdır. Siyasal analistler en kötü senaryo olarak yapılacak seçimlerde herhangi bir partinin çoğunluğu sağlayamamasını öngörmektedir. Zira, Bulgaristan’da seçim barajı %4 olarak belirlendiği için parlamento seçim sonuçlarının çok sesli olarak çıkması son derece muhtemel bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumda parlamentonun feshedilme seçeneğinin kronik bir hamle haline gelmesi önümüzdeki dönemde Bulgaristan’ın istikrarsız bir ülke profiline dönüşme riskini beraberinde getirmektedir. Dahası AB’nin gözünde Romanya ile beraber en çok eleştirilen ülkenin Bulgaristan olması ve bunun üzerine bir de ülkenin siyasi istikrardan yoksun hale gelmesi riski şüphesiz ki, Bulgaristan’ın Batı nezdindeki konumunu iyiden iyiye sorgulanır hale getirecektir.
Öte yandan, Mart 2017’de yapılacak olan seçimlerde çoğunluğu sağlayacak bir partinin çıkması durumunda dahi Radev, AB ve NATO ikilisi tarafından çoktan sorgulanmaya başlanmış vaziyettedir. Rus yanlısı tutumuyla bilinen Radev sıklıkla NATO ve AB üyeliklerine Bulgaristan’ın sadık kalacağını dillendirse de Avro-Atlantik Entegrasyon’un Bulgaristan’ın Rusya ile yakın ilişkiler geliştirmesinin önünde herhangi bir engel teşkil etmediğini savunmaktadır. Dahası, AB’nin Rusya’ya uygulamış olduğu yaptırımları da her fırsatta eleştiren Radev’in sözlerine ne kadar sadık kalacağı önümüzdeki günlerde daha anlaşılır hale gelecektir.
Batı açısından (ABD-NATO-AB) ise esas düşündürücü nokta Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesinin şoku henüz atlatılamadan, Bulgaristan, Moldova ve Romanya’da yapılan seçimlerden Rus yanlısı liderlerin galip çıkmasıdır. Radev sözlerine sadık kalsa dahi önümüzdeki süreçte AB başta olmak üzere batı dünyası tarafından sıkça uyarılan ve eleştirilen bir Bulgaristan görmemiz gayet muhtemeldir. Son olarak ise, Bulgaristan’daki sosyalist Jivkov rejiminin başta Türkler olmak üzere Bulgar olmayan unsurlar üzerinde yaratmış olduğu travmatik etkinin yeniden canlanmaması için Radev’in devlet başkanı olduğu gün yapmış olduğu seçim konuşmasında geçen “Din ve ırak ayrımı yapmadan Bulgaristan’da yaşayan herkesin cumhurbaşkanıyım.” sözlerini tutması elzemdir.