Pakistan Başbakanı Shehbaz Sharif ve Çin Devlet Başkanı Xİ Jinping Bir Araya Geliyor!
Pakistan Başbakanı Shehbaz Sharif, 1-2 Kasım tarihlerinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşecek. Bu ziyaret Şharif’in başbakan olduktan sonra Çin’e yaptığı ilk ziyaret olacak ve Çin-Pakistan ortaklığının öneminin bir işareti olarak Şharif, Başkanı ziyarete gelen ilk yabancı hükümet başkanı olacak.
Sharif'in Çin ziyareti Pakistan için çok önemli görünüyor. Pakistan Başbakanı'na Dışişleri Bakanı Bilawal Butto Zerdari’nin de aralarında bulunduğu üst düzey bir heyet eşlik edecek.
Pakistan hükümeti, Sharif - Xi toplantısının ardından yıllardır bekleyen Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) projesinin hız kazanacağını umuyor. Bu projelerin başında 10 milyar dolarlık Karaçi’den Peşaver’e demiryolu projesi geliyor. 2021 yılında, projeye Taliban da katılmak istediğini açıklanmıştı. Taraflar bu durumu memnuniyetle karşılamıştır.
Geçtiğimiz günlerde Çin-Pakistan Ortak Koordinasyon Komitesi (JCC), Karaçi’den Peşaver demiryolu hattının inşası için Ana Hat (ML)-1 projesini başlatmayı kabul etti.
İki taraf, madencilik sektöründe yeni yollar keşfetme ve bilgi teknolojisi sektöründe iş birliğini genişletme konusunda da anlaştılar. Shehbaz Sharif’in Pekin ziyareti sırasında CPEC projeleriyle ilgili mutabakat zaptı ve anlaşmalarının imzalanması bekleniyor.
Daha da önemlisi, Pakistan heyetinin Çin hükümetinden mevduatları devretmesini ve 27 milyar dolar değerindeki borçları yeniden planlamasını talep etmesi bekleniyor. Xi'nin Sharif’in isteklerini kabul edip etmeyeceği henüz belli değil.
TÜRKSAM Haber Analiz:
Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru Nisan 2015'te resmen başlatıldığından bu yana, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in imzası olan Kuşak-Yol Projesi’nin himayesinde en çok izlenen projelerden biri oldu. Halihazırda Pakistan'a yaklaşık 25 milyar dolar enjekte etmiş olan CPEC, Kuşa Yol projesinin “amiral gemisi projesi” olarak adlandırılmakla kalmıyor, aynı zamanda Pekin'in küreselleşme planlarında da merkezi bir rol oynuyor.
Çin’in bölgedeki gelişimi devletlerin kalkınmasına yönelik önemli bir rol oynarken Pakistan ile oluşturduğu ittifakın; bölgedeki ABD-Hindistan ittifakına karşı güçlü bir ittifak olduğu söylenebilir. 2018 senesinde Pakistan Parlamentosu'ndan bazı isimlerin Türkiye’yi de CPEC’e davet ettiği biliniyor.
Türkiye’nin bu anlaşmanın CPEC tarafında doğrudan içinde olması ve güçlü bir rol oynaması pek beklenen bir durum değildir. Ancak Pakistan ile olan tarihi ilişkilerin yakın seyretmesi günümüzde Çin ile geliştirilecek ilişkilerde Pakistan’ın önemli bir rol oynayacağı düşünülebilir.
Bunların yanında bu projede Malakka Boğazı'ndan yapılan ticaret yolunun yarı yarıya indirilmesi planlanıyor. Çin’in Pakistan ile olan sınırı ve Pakistan’ın Gawdar Limanı Çin’in sadece dünyaya ticari açılımını değil aynı zamanda güneyden gelecek askeri tehditlere karşı Pakistan ile olan müttefikliğini koruyarak askeri anlamda kendisini korumaya almasını da sağlayacaktır. Aynı zamanda Hindistan’ı çevreleme politikası anlamına da gelebilir. Bu durumda Hindistan’ın tehdit algısını artıracak bir gelişme olarak değerlendirilecektir.