Liderler Önemli İklim Toplantısı İçin Mısır'da Buluştu
Liderler Önemli İklim Toplantısı İçin Mısır'da Buluştu
Kaynak: 9 News, 7 Ekim 2002
Dünya liderleri çok önemli COP27[1] iklim toplantısı için Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde bir araya geldi. Toplantı, iklim krizinin artan zorluklarıyla mücadele etmeyi ve bundan en çok etkilenenlere destek sağlamayı amaçlıyor. Birleşmiş Milletler tarafından organize edilen toplantıya 196 ülkeden iklim uzmanları ve birçok dünya lideri katılıyor. Amaç, uzmanların ülkelerinin iklim kriziyle başa çıkmak için birlikte nasıl çalışacaklarını tartışması. Toplantı COP27 dün başladı ve 18 Kasım'da sona erecek.
2015 yılında dünya ülkeleri, küresel ısınmayı yavaşlatmak için birlikte çalışmak üzere “Paris Anlaşması’nı imzaladılar. Ana hedef, küresel ısınmayı 2ºC'nin “çok altında” tutmak ve 1.5ºC ile sınırlamaya çalışmaktı. Paris'te ülkeler kirliliği azaltmak ve fosil yakıtları yenilenebilir enerji kaynaklarıyla değiştirmek için kendi hedeflerini belirlediler.
Geçen yıl, dünya liderleri COP26 olarak bilinen bir takip toplantısında bir araya geldi. Toplantı, Glasgow Paktı adı verilen yeni bir anlaşmaya yol açtı. Geçen yılki toplantı, dünya liderlerinin eylem için önemli sözler vermeleri için bir fırsattı. COP27'de bazı yeni sözler beklenmekle birlikte, bu yılki toplantının büyük bir kısmının, halihazırda verilmiş olan sözlerin nasıl yerine getirileceğine odaklanması bekleniyor.
TÜRKSAM Haber Analiz
Geçen yıl düzenlenen COP26 Zirvesi’nde alınan kararların fiili olarak beklentilerin altında kaldığı görülmüştür. Bu nedenle uzun zamandır dünya gündemini meşgul eden iklim krizinin Rusya-Ukrayna Savaşının gölgesinde kaldığı son dönemde, COP27’nin toplanması; iklim krizi açısından önemli bir gelişmedir. Bu toplantılarda alınan kararların ya da verilen taahhütlerin yerine getirilmemesi yalnızca geçen yıla özgü bir durum değildir. Ülkeler 2015 Paris Anlaşması doğrultusunda verdikleri sözlerin bile çoğunu tutamamışlardır. Bu durum 6 Kasım Pazar günü başlayan toplantıda yeniden ele alınacak ve sorunlara dair yeni çözümler getirilmeye çalışılacaktır.
Dünya gündemi, savaşlar, ekonomik krizler ya da gıda problemleri arasında değişirken iklim krizi aslında tüm bu sorunlardan daha az etkili olmamasına rağmen, genellikle arka planda kalmaktadır. Ancak iklim krizinin getirdiği sıcak ve soğuk hava dalgaları, kuraklık, sel ya da kuvvetli fırtınalar tüm dünyada etkisini gösterdiği için, bu konu eskiye nazaran üzerine daha çok düşülen bir konu haline gelmiştir.
Bu konudaki bir başka önemli nokta ise her ülkenin iklim kriziyle mücadele etme noktasında aynı şartlara sahip olmamasıdır. Bu nedenle daha gelişmiş ülkelerin, yoksul ülkelere krizle savaşmak adına destek vermeleri uzun bir süredir konuşulmaktadır. Son olarak COP27 Zirvesinde de bu konuyla alakalı yeni adımlar atılması beklenmektedir. Özellikle iklim krizinin getirdiği kirlilikler gelişmiş ülkelerden kaynaklı olmasına rağmen en büyük etkileri yaşayanlar yoksul ülkeler olduğu için, bu konuda bir adım atılmazsa sonuçların çok daha kötü olacağı düşünülmektedir.
[1] COP, temel olarak “Anlaşmayı imzalayan ülkelerin toplantısı” anlamına gelen “Taraflar Konferansı” anlamına gelir. Bu durumda, anlaşma 1992 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesidir. Bu, anlaşmanın imzalanmasından bu yana 27. toplantı olacak.