Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
Kuzey Kore’nin Füze Denemeleri 

Kuzey Kore’nin Füze Denemeleri 

Kaynak: BBC Türkçe, 2 Kasım 2022

Kuzey Kore ve Güney Kore, 1953'te sona eren Kore Savaşı'ndan bu yana bugün ilk kez birbirlerinin kıyılarına füze fırlattı. Güney Kore, Kuzey Kore’nin füze denemelerine üç saat sonra yanıt verdi.

Füzeler tespit edildikten sonra Güney Kore’de sirenler çaldı ve halka sığınaklara inme çağrısı yapıldı. Endişe verici anlardan sonra, ülkesinin Güvenlik Konseyi’ni toplayan Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, füzenin Güney Kore karasularının dışına düşmesini sınır ihlali olarak niteledi ve Kuzey'e "sert ve hızlı şekilde" yanıt verileceğini duyurdu.

Birkaç saat sonra, Güney Kore uçakları, Kuzey Kore'nin doğu kıyısı açıklarına üç füze fırlattı.

Füzelerin deniz sınırında Kuzey'in Güney'e fırlattığı füzeyle benzer bir mesafeye düştüğü belirtiliyor. Denemelerin, hafta boyu sürmesi beklenen ve F35 jetleri dahil yaklaşık 240 uçağın yer aldığı ABD ve Güney Kore'nin ortak hava tatbikatına denk gelmesi dikkat çekti.

TÜRKSAM Haber Analiz

Kore, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasındaki dünyayı iki farklı kutba ayıran ideoloji savaşının vücut bulmuş halidir. 1945 yılında Japon işgalinden kurtarılmasına rağmen iki süper güç arasında yaşanan çekişmeler Kore’yi bölmüş, Soğuk Savaş bitse de dönemin izlerini taşıyan “düşman kardeşler” arasındaki gerginlik hala bitememiştir.

Kuzey Kore ve Güney Kore arasında yaşanan füze gerginliği yeni değil, ikili düzenli aralıklarla bölgede “denemeler” yaparak birbirlerine sürekli göz dağı vermektedir.

4 Ekim 2022 tarihinde Kuzey Kore’nin Japon Denizi’ne attığı altıncı füze, Japonya’da paniğe neden oldu. Bunun üzerine; ertesi gün Güney Kore ve ABD de, cevap olarak Japon Denizi'ne bir dizi füze fırlattı. Daha sonra, 10 Ekim 2022 tarihinde Kuzey Kore devlet medyası, ülkenin son birkaç hafta içinde yaptığı füze denemelerinin "Güney Kore’ye karşı bir nükleer saldırının tatbikatı" olduğunu duyurdu. Bu durumun sebebini iki farklı şekilde açıklayabiliriz.

İlk olarak, bölgede aktörler her ne kadar Kuzey ve Güney Kore gibi gözükse de daha geniş açıdan baktığımızda bir yanda ABD ve Japonya’yı, diğer yanda ise Çin ve Rusya’yı görmekteyiz. 28 Mayıs 2022 tarihinde, Çin ve Rusya, Kuzey Kore'ye balistik füze denemeleri nedeniyle yaptırımların artırılmasını isteyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar tasarısını veto etti. Çin ve Rusya, Kuzey Kore’yi uluslararası alanda desteklemeye devam ettiği sürece, Kuzey’in eylemleri de devam edecektir.

İkinci olarak ise; Kuzey Kore, “sosyalizm” olarak adlandırılan ancak babadan oğula geçen yeni nesil bir diktatörlük anlayışıyla yönetilmektedir. Ülkede yaşanan kıtlık, halka söylenen yalanlar ve aşırı kuralcılıktan dolayı liderler, kendi konumunu sarsmamak adına vatandaşlarının dış dünya ile iletişim kurmalarına izin vermemektedir. Bu şekilde; sorgulamayan, liderlerine ve ülkesine körü körüne bağlı bir halk yetiştirmektedirler. Ancak, kendi inandıkları “kazançlarının” yanında dünyadan izole bir devlet ve bunun sonuncunda da sürekli güvenlik tehdidi altında olma algısı elde etmektedirler. “Güvenlik tehdidi algısı” ise Kuzey Kore’yi bir tür güç gösterisi yapmaya itmektedir. “Deneme” başlığı altında kullanılan bütün silahların, bir saldırı niteliğinde değil, herhangi bir olası saldırıya karşı caydırıcı olabilme amacı ile gerçekleştirildiği düşüncesindeyiz. 

Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki kriz ise daha uzun yıllar sürecek ve Kuzey Kore’de bulunan nükleer silahlardan dolayı dünyanın yüreğini ağzına getirmeye devam edecek gibi durmaktadır.