KKTC Kurtuluşunun 39. Yılı: Emekli Astsubaylar Derneği: “Kıbrıs Türk halkı için KKTC en büyük kazanım ve fazilettir”
Kaynak: Kıbrıs Gazetesi, 15 Kasım 2022
Dernek Başkanı Esen Ömürlü, KKTC’nin 39’uncu yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, uluslararası anlaşmalardan doğan hukuksal haklarını kullanan Anavatan Türkiye’nin 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs’a gerçekleştirdiği Barış Harekatı’yla, Rum-Yunan tarafının Enosis hayalini tarihe gömerek Kıbrıs’a barışı getirdiğini belirtti ve KKTC Devleti’nin ve halkının egemen, siyasi eşitlik ve Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünde bir çözümden yana olduğunu ifade etti. Ömürlü, “KKTC, halkımızın egemen varlığının simgesi, haklarımızın korunmasının ve geleceğimizin en büyük güvencesidir. Hiçbir şart altında, hiçbir güç bizleri devletimizden egemenliğimizden ve anavatanımız Türkiye’den koparamaz, ayıramaz” dedi. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı mensuplarının Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Ömürlü, var oluş mücadelesinde canlarını seve seve feda eden şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını ve gazilere şükranlarını sunduklarını söyledi.
TÜRKSAM Haber Analizi
Türkiye Cumhuriyeti, Kurtuluş Savaşından 1940’lu yıllara kadar Kıbrıs meselesini gündeme getirmemiştir. Ne zaman ki Yunanistan, Kıbrıs üzerinde hak iddia etmeye başlamış o süreçle birlikte Türkiye’de kendi haklarını saklı tuttuğunu ifade etmiştir. Kıbrıs’ta yaşayan Türklerin 1950’lerden itibaren EOKA adlı terör örgütü tarafından şiddete maruz kalması ve kimi köylerin yakılma ve katledilmesine kadar giden süreçler yaşaması bugünkü kutladığımız bağımsızlığa giden sürecin başlamasına neden olunmuştur. Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) bu şekilde karşı bir savunma grubu olarak kurulmuş ve 1958 yılında faaliyet göstermeye başlamıştır. Yunanistan’ın bölgenin tamamında hak iddia etmesi ve sürekli Kıbrıslı Türklere karşı bölgede terör eylemlerin geçekleşmesi KKTC’nin bağımsızlığına giden sürecin önemli nedenlerini oluşturmaktadır. 20 Temmuz 1974 tarihinde Türkiye’nin desteği ile atılan adımlar çerçevesinde Kıbrıs Harekâtı başlamış ve 15 Kasım 1983 tarihinde KKTC kuruluşunu tam anlamıyla gerçekleştirerek bağımsızlığını ilan etmiştir.
39 yıl sonra 1 hafta önce KKTC’nin ilk defa bir uluslararası örgütte adının geçmesi oldukça mühimdir. KKTC’nin bir devlet statüsünde olduğunu kabul etmeyen ülkelere karşı da önemli bir adım olmuştur. Aynı zamanda Kuzey Kıbrıs’ın atacağı adımlarda ve söylemlerinde kuvvetlenmeler olması ve bölgedeki haksızlıklara karşı daha özgüvenli bir şekilde hak arama mücadelesine girmesini sağlayacaktır. Şimdilik Türk Devletler Teşkilatında gözlemci statüsünde olan Kıbrıs kuruluşunun 40. yılında umarız ki tam üye statüsüne kavuşur.