Japonya ve Avustralya, Çin Tehdidine Karşı Yeni Bir Ortaklığa İmza Attı
Japonya ve Avustralya 22 Ekim Cumartesi günü, Çin’in artan tehditlerini yol açtığı kötüleşen güvenlik görünümüne karşı askeri, istihbarat ve siber güvenlik alanlarında iş birliğini kapsayan yeni bir ikili güvenlik anlaşması imzaladı. Bildirge ayrıca, Çin’in yaygın olarak suçlandığı tehditler olan “ekonomik zorlama ve dezenformasyona direnme” konusunda iş birliğine de olanak sağlamaktadır.
Bu son anlaşma Çin’in attığı adımların daha az endişe verici olduğu 2007′de imzalanan Güvenlik İş Birliği Ortak Bildirgesi’nin güncellenmesi niteliği taşımaktadır. Daha önceki bir ortak bildiride de terörle mücadele ve Kuzey Kore'nin füze ve nükleer silah programları gibi alanlarda Japonya ve Avustralya arasındaki güvenlik iş birliği ana hatlarıyla belirtilmiştir. 2014 yılında iki ülke ilişkilerini “Özel Stratejik Ortaklığa” yükselttikten sonra son olarak imzalanan bu anlaşma Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın Avustralyalı mevkidaşı Anthony Albanese ile batı kıyısındaki Perth kentinde yaptığı görüşmenin ana sonucu olarak karşımıza çıkmıştır.
Başbakanlar, yeni bildirgenin Japonya ve Avustralya’nın ABD ile Hint-Pasifik’te barış ve istikrarı destekleyen ikili güvenlik anlaşmalarını güçlendirdiğini kabul etti. Kishida, yaptığı açıklamada, “Bu yenilenen deklarasyon, önümüzdeki 10 yıl içinde güvenlik ve savunma iş birliğimizin yönünü çizecek” dedi. Albanese ise, gazetecilere yaptığı konuşmada, “Bu dönüm noktası niteliğindeki deklarasyon, bölgemize stratejik uyum konusunda güçlü bir sinyal gönderiyor” diye ekledi.
İkili görüşmeden çıkan başka bir önemli sonuç ise karbon emisyonuyla alakalıdır. Albanese ve Kishida, net sıfır karbon emisyonuna bölgesel bir geçişe desteklerini ifade ederek ve temiz enerji teknolojisine yatırımı artırarak iklim değişikliğini de tartıştılar. Japonya ve Avustralya, her iki ülke de 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna geçiş yaparken Japonya’nın LNG, hidrojen ve kritik minerallere erişimini artırarak enerji güvenliğini iyileştirmeyi kabul etti.
İki ülke, Japon üreticiler için tedarik zincirlerini güçlendirecek kritik bir maden ortaklığına da imza attı. Avustralya hükümeti internet aracılığıyla yaptığı açıklamada. Avustralya’nın antimon, kobalt, lityum, manganez cevheri, niyobyum, tungsten ve vanadyum gibi kritik mineral kaynaklarının küresel olarak ilk beşte yer aldığını söyledi. Hükümet, nadir topraklar da dahil olmak üzere kritik minerallerin piller, rüzgâr türbinleri, elektrikli araçlar, güneş panelleri ve hidrojen elektrolizörleri gibi enerji teknolojilerini temizlemek için çok önemli bileşenler olduğunu da sözlerine ekledi.