G7 Dışişleri Bakanları Toplandı: Japonya, Çin'i Dünyanın En Büyük Gücü Olarak Sorumlu Davranmaya Çağırıyor
G7 Dışişleri Bakanları Toplandı: Japonya, Çin'i Dünyanın En Büyük Gücü Olarak Sorumlu Davranmaya Çağırıyor
Kaynak: La Prensa Latina, 4 Kasım 2022
Japonya Dışişleri Bakanı Almanya'daki G7 toplantılarında, Çin'in büyük bir dünya gücü olarak sorumlu bir rol oynaması gerektiğini söylerken, grup Tayvan çevresinde artan gerilimlerin barışçıl bir şekilde çözülmesini talep etti.
Japonya Dışişleri Bakanlığı'nın 5 Ekim Cuma günü yaptığı açıklamaya göre, Yoshimasa Hayashi, grubun Dışişleri Bakanlarının Çin'in bölgedeki varlığını genişletmesiyle ortaya çıkan Hint-Pasifik'teki güvenlik durumu gibi konuları ele aldığı Münster'deki toplantılarda tutumunu sundu. Perşembe günkü toplantıda Hayashi, G7'nin Çin'i büyük bir güç olarak sorumlu bir rol oynamaya zorlaması gerektiğini ve Pekin'i grubun “birlikte çalışabilecekleri alanlarda iş birliğine hazırlığı” konusunda bilgilendirmesi gerektiğini söyledi.
Almanya, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İtalya, Japonya ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanları “Tayvan Boğazı'nın barış ve istikrarının önemini bir kez daha teyit ettiler” ve mevcut gerilimlere barışçıl bir çözüm bulma gereği üzerinde anlaştılar.
TÜRKSAM Haber Analiz
4 Ekim Perşembe günü, G7 ülkelerinin Dışişleri Bakanları Almanya’nın tarihi Münster şehrinde, 370 yıl dünya tarihine başka bir yön veren Vestfalya Barışı’nın imzalandığı belediye binasında bir araya geldi. Toplantının gündem maddesi ülkelerin Ukrayna’ya kış ayları için yardımda bulunması konusuydu. G7 Dışişleri Bakanları ayrıca Kuzey Kore'nin son füze denemelerini şiddetle kınadıklarını belirttiler. Bunlara ek olarak Japonya, Tayvan gerilimi üzerinden Çin’den bazı beklentileri olduğunu açıkladı.
Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi, Çin’in bir dünya gücü olduğunu ve bu gücü barışçıl bir çerçeve için kullanması gerektiğini belirtti. Japon Bakan’ın bu sözlerine diğer G7 ülkelerinde de destek geldi. Bu durum aslında, son zamanlarda Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan dolayı fazla gündem olmasa da Tayvan geriliminin hala diğer ülkeler için büyük bir tehdit olduğunu gözler önüne seriyor. Özellikle Japonya’nın her fırsatta buradaki meseleyi çözüme kavuşturmak için bazı adımlar attığını görebiliyoruz.
Japonya, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ağustos ayında gerçekleşen Tayvan ziyareti sonrasında da dünkü açıklamalarına benzer açıklamalar yaparak barışçıl bir çözüm istediklerini dile getirmişti. Bu isteklerini Çin ile o zaman da paylaşan Japon hükümeti, hala aynı tutumla gerilimin olabilecek en demokratik şekilde çözülmesi için Çin’in elinden geleni yapmasını istedi. Böylelikle bölgedeki istikrarın sağlanacağını ve Tayvan Boğazı gibi stratejik bir noktanın, güvenli hale getirilebileceği söyledi.
Çin Tayvan gerilimi özellikle ABD’nin de katılımıyla uzun süre dünya gündemini meşgul eden bir konuydu. Japonya bu noktada en başından beri iki ülkeyle olan ilişkilerini de korumak ve gerilimin askeri müdahale gerektirmeden çözülmesini sağlamak için tavrını ortaya koydu. Son olarak yapılan G7 toplantısında da Çin’in gücü nedeniyle barışı sağlaması üzerinde durarak hem Çin ile ikili ilişkilerini de korumuş oldu hem de Tayvan konusunda çözüm arayışına devam etti.