Fransa Seçimlerinde Ters Köşe: Sol İttifakı Birinci Çıktı
Kaynak: AA, 8 Temmuz 2024
Fransa'da erken genel seçimlerin 2. turunda sandık çıkış anketlerine göre, sol ittifak ilk sıraya yerleşirken; Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ittifakı ikinci oldu, ilk turun birincisi aşırı sağ ise üçüncü sıraya geriledi.
TÜRKSAM Haber Analiz
Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Avrupa Parlamentosu seçimleri sonucunda Fransa’daki aşırı sağın yükselişinden duyduğu endişe neticesinde karar kıldığı erken seçimin ikinci turu sona erdi. Erken seçimin ilk turunda Cumhurbaşkanı Macron, beklenmedik bir sonuç ile karşılaştı. İlk tur sonuçları Macron ve Sol İttifak için bir kabusa dönüşürken, aşırı sağcı Marine Le Pen önderliğindeki Ulusal Birlik Partisi açık bir zafere imza attı. İlk tur seçim sonuçlarına göre Ulusal Birlik Partisi oyların yüzde 33,5’ini kazanmayı başardı, ikinci sırada ise birlikte hareket edeceklerini açıklayan ve oyların yüzde 28’ine sahip olmayı başaran Yeni Halk Cephesi İttifakı yer aldı. Yeni Halk Cephesi İttifakı’nı oluşturan güç unsurları arasında Boyun Eğmeyen Fransa, Yeşiller, Fransa Komünist Partisi ve Sosyalist Parti bulunuyor. Macron’un Rönesans Partisi ise üçüncü sırada yüzde 20 ile yer aldı.
İlk tur seçimleri, parlamentoda bulunan 577 sandalyeden yalnızca 76’sının sahiplerini belirlemişti. İlk turdaki bu sonuçlar, Fransa siyasetinde bazı önemli adımların atılmasına yol açtı. Fransa Başbakanı Gabriel Attal, ‘’Tek bir oy bile Ulusal Birlik’e gitmemeli” ifadelerine yer vererek ikinci turda aşırı sağın mutlak çoğunluğu elde etmesini engellemeye çalıştığını göstermişti. İlk turda karşılaşılan bu sonuçlardan sonra tam 306 seçim bölgesinde Marine Le Pen zaferini engellemek için Macron ve Sol İttifak beraber çalıştı. Oyların bölünmesiyle aşırı sağın avantaj sağlamaması için diğer partilerden 200'den fazla aday seçim yarışından çekildi. Fransa’da tansiyonları yükselten ve tüm dünyanı gündemine oturan bu seçim süreci, 7 Temmuz’da gerçekleşen ikinci turu ile neticeye ulaşmış oldu.
Seçimin ikinci tur sonuçlarına göre, ilk tur neticesindeki aşırı sağın galip gelmesini engelleme çabaları başarıyla sonuçlandı. İlk tur seçimlerinde ikinci sırada bulunan Yeni Halk Cephesi İttifakı, ikinci turu önde bitirmeyi başardı. Macron’un “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” ittifakı ikinci sırada gelirken ilk turun galibi Ulusal Birlik Partisi üçüncü sırada yer buldu. İkinci tur sonuçları, hiçbir partinin mecliste tek başına çoğunluk sağlamasına olanak vermedi. Partiler, mecliste salt çoğunluk olan 289 milletvekili sayısına ulaşamadı. Yeni Halk Cephesi 178 milletvekili çıkardı. Macron'un ittifakı 150, aşırı sağcı Ulusal Birlik İttifakı ise 125 milletvekili ile meclise girdi. Böylece 2022 seçimleri neticesinde milletvekili sayısı şu an 250 olan Macron ittifakının meclisteki sandalye sayısı 150’ye düştü. Aşırı sağcı Ulusal Birlik ittifakının milletvekili sayısı 89’dan 125'e yükseldi. Solcu ittifak ise 150 olan sandalye sayını 178'e çıkardı.
Seçimin galibi Yeni Halk Cephesi'nin en büyük partisi Boyun Eğmeyen Fransa’nın lideri Jean-Luc Melenchon, kamuoyunun dikkatini çeken açıklamalarda bulundu. Seçim kampanyası süresince Filistin devletini tanıma ve devam eden İsrail zulmüne karşı Filistin safında siyasi mücadelede bulunma sözünü veren Melenchon, verdiği bu sözü yineledi. Bu kapsamda yapacakları işler arasında "en hızlı şekilde" Filistin devletini tanımanın yer alacağını söyledi. Boyun Eğmeyen Fransa Partisi, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Filistin asıllı politikacı Rima Hassan’ı kendi saflarından aday göstermiş ve Avrupa Parlamentosu’ndaki ilk Filistinli üyenin seçilmesine olanak sağlamıştı. Fransa’da Filistin destekçisi bir ittifakın galip gelmesi, İsrail basınında endişe uyandırdı. İsrail Diaspora Bakanı Amichai Chikli, yaptığı açıklamada Melenchon’u hedef aldı. Melenchon'un 7 Ekim saldırılarını kınamayı reddeden bir "İsrail nefretçisi" olduğunu iddia eden Chikli, bu ittifakın Avrupa'yı "derin bir uçuruma sürükleyeceğini" savundu.
Fransa Başbakanı Attal, dün Cumhurbaşkanı Macron'un “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” ittifakının ikinci sırada bitirdiği seçimin sonuçları açıklandıktan sonra istifasını sunacağını duyurmuştu. Gelişmeler doğrultusunda Cumhurbaşkanı Macron, Başbakan Attal’ın istifasını kabul etmedi. Ülkede politik gelenek ve siyasi yapı gereği Cumhurbaşkanı mecliste çoğunluğu elde eden siyasi oluşumdan başbakan ataması gerçekleştiriyordu. Ancak Cumhurbaşkanı bu geleneğe sadık kalmayabilir ve istediği başka bir kişiyi de atayabilir. Bu durumda, Fransa'da siyasi dengelerin nasıl şekilleneceği ve Cumhurbaşkanı Macron'un bu kritik kararının ülkenin politik geleceğini nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor.