Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
Düzensiz Göçmen Taraması: Eurodac

BAKIŞ

 

Avrupa Parlamentosu geçtiğimiz hafta göçmenlerin kabulü ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında dağılımı için bir dizi kararlar aldı. Bu kapsamda alınan kararların en önemlisi tarama düzenlemesidir. Amacı, sınır dışında bekleyen  kişilerin kontrollerini güçlendirmektir. Tarama, kimlik, sağlık ve güvenlik kontrollerinin yanı sıra parmak izi ve Eurodac veri tabanına kayıt gerçekleştirilecektir. Bu sürecin 7 gün içerisinde tamamlanması gerekmektedir.

Yönetmelik, kara, deniz veya hava yoluyla bir dış sınırın izinsiz geçişiyle bağlantılı olarak yakalanan kişilere; denizde yapılan bir arama ve kurtarma operasyonu sonrasında karaya çıkarılan kişilere; dış sınır geçiş noktalarında veya transit bölgelerde uluslararası koruma başvurusunda bulunan ancak giriş koşullarını yerine getirmeyen kişilere uygulanacaktır. Aynı zamanda, AB topraklarında yakalanan ve sınır kontrollerinden kaçan kişiler için de geçerlidir.

Tarama sürecinden geçen kişilerin bir üye devletin topraklarına girme hakkı yoktur. AB mevzuatına göre, tarama merkezlerindeki yetkililerin emrinde kalmaları gerekir. Mevcut AB mevzuatında belirtilen koşullara ve güvencelere uygun olarak gözaltına alınabilirler. Avrupa Konsey ve Avrupa Parlamentosu, üye devletlerin tarama sırasında temel haklara saygı için bağımsız bir mekanizma oluşturmaları gerektiği konusunda anlaştılar.

Eurodac: Biyometrik Geçiş Veri Tabanı Oluşturma

Avrupa Konseyi ve Parlamento’da, Eurodac parmak izi veri tabanının genişletilmesi konusunda anlaştı. Eurodac tüzüğünün güncellenmesi, düzensiz hareketlerle daha iyi mücadele etmeyi ve AB genelinde sığınmacıların ve düzensiz durumdaki kişilerin takibinin daha kolay hale gelmesinin mümkün olacağını belirtildi. En önemlisi de bu sayede, yetkililerin birden fazla başvuruda bulunan kişileri daha iyi tespit edilmesi sağlanacaktır. Sonuç olarak, bir sığınma başvurusunu işleme koymaktan sorumlu üye devleti belirlemek ve ikincil hareketleri izlemek daha kolay olacaktır.

Alınan karara göre, Eurodac yüz görüntüleri gibi ek biyometrik verileri içerecek şekilde genişletilecektir. Toplanacak diğer kişisel veriler arasında bir kişinin adı, doğum tarihi, uyruğu ve uluslararası korumanın başvuru tarihi ve yeri yer almaktadır. Veri tabanı, sığınmacıların verilerinin depolanmasının yanı sıra, bir ülkede yasadışı olarak kalan, AB'ye düzensiz giriş yapan ve arama kurtarma operasyonlarının ardından karaya çıkan kişileri de kapsayacak. Biyometrik verilerin toplanması, mevcut kurallara göre 14 yaşına kıyasla en az altı yaşındaki kişiler için zorunlu hale gelecektir.

Geçici Koruma Altına Alınanların Kaydı

Eş yasa koyucular, üye devletlerin geçici korumadan yararlanan kişilerin kayıt altına alınmasına ilişkin bir öneri üzerinde de anlaştılar. Geçici koruma altına alınanların verilerinin geçici kayıt sistemleri yerine Eurodac'a kaydedilmesi, özellikle sınırlı veri saklama süresi ile ilgili olarak, bu tüzükte belirtilen korumadan yararlanmalarını sağlayacaktır. Bu yeni hüküm, mevcut program kapsamında geçici korumadan yararlanan Ukraynalı mülteciler için geçerli olmayacak.

Kolluk kuvvetleri için Eurodac kullanımında da kolaylıklar sağlayacak. Belirli koşullar altında, güvenlik kontrollerini takiben, bir kişinin bir ülkenin iç güvenliğine tehdit oluşturup oluşturamayacağının kaydedecekler. Ayrıca, kolluk kuvvetleri, terör suçlarını veya diğer ciddi cezai suçları önlemek, tespit etmek veya araştırmak için Eurodac veri tabanına başvurabilecekler. Yeni kurallara göre, kolluk kuvvetleri, ulusal veri tabanlarında ve diğer üye devletlerin otomatik parmak izi tanımlama sistemlerinde önceden kontrol olmaksızın danışma amacıyla Eurodac'a erişebilecek. Uluslararası koruma başvuru sahipleriyle ilgili veriler 10 yıl süreyle Eurodac'ta saklanacaktır.