Çin’den ABD’ye Uyarı
Kaynak: AA, 15 Ocak 2024
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ABD ve İngiltere'nin Yemen'de Husiler’e yönelik hava saldırılarının ardından, Kızıldeniz'de gerilimi yükseltecek adımlardan kaçınılması uyarısında bulundu. Çin'in, Yemen'deki Husiler’in Kızıldeniz'de seyreden ticari gemilere yönelik artan saldırılarından endişe duyduğunu ifade eden Vang, bölgedeki gerilimin İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de yaşanan krizin "yayılma etkisi" olduğuna dikkati çekti.
Vang, Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliği için ABD öncülüğünde oluşturulan koalisyonun, bölgede gerilimi yükseltecek, güvenlik risklerini artıracak adımlardan kaçınması gerektiğini vurguladı.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin Yemen'de güç kullanılması için herhangi bir ülkeye yetki vermediğini hatırlatan Vang, "Kızıldeniz'deki su yollarının güvenliği tüm taraflarca hukuka uygun şekilde korunmalı, Yemen dahil kıyıdaş ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmelidir." dedi.
TÜRKSAM Haber Analiz
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ABD’nin Husiler’e saldırı düzenlenmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamalarda Husiler’e saldırılmasını doğru bulmadığı anlaşılırken ticari gemileri de düşündüğünü vurguladı. Çözümün saldırmak olmadığını, meselenin uluslararası hukuk bağlamında çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. Yemen’in toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini de belirtti.
Vang’ın dikkat çektiği nokta ise ticari gemilerin öneminden çok Gazze halkına yapılan saldırıların durdurulması yönünde. Yaptığı açıklamada "Uluslararası toplum acil harekete geçerek Gazze'de ateşkes sağlanmasına ve sivillerin korunmasına yönelik çabalara öncelik vermeli." ifadesini kullandı. Anlaşılıyor ki uluslararası toplum Yemen’e saldırmak yerine Gazze’de ateşkesi sağlamalı mesajı veriliyor.
Vang bu sorunun çözümü ile ilgili, "Filistin halkı en kısa zamanda adalete kavuşmalı. Filistin sorununda hakça bir çözümün tek yolu, 1967 sınırların temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, tam egemenliğe sahip bir Filistin devletinin kurulmasıdır." değerlendirmesinde bulunarak bu savaştaki tarafını da göstermektedir.
Bunun nedenlerinden biri de Çin’in çatışma halinde olduğu Tayvan’a ABD yetkililerinin ziyaret düzenlemesidir. Çin duruma tepki göstererek bunun ayrılıkçılara destek vermek olduğunu açıklamıştı. ABD ile gerilen ilişkilerin bu savaşta Gazze tarafını desteklemelerine sebebiyet verdiği açıktır. Çin sorunun çözümünde uluslararası hukukun önemine dikkat çekerek tarafsız görünmekte ancak söylemleri ile İsrail’i desteklemediğini belli etmektedir. Stratejik bir hamle olan bu tepkisi ABD’nin Tayvan tutumuna göre şekillenecektir.