Başbakan Yıldırım’ın İşgal Edilen Adalar Hakkındaki İddiaları ve Belgeler
Ege Denizi’nde işgal edilen 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı hakkında yıllardır sessizliğini koruyan Binali Yıldırım artık bu konuda da konuşmaya başladı. Yıldırım, işgal edilen Türk adaları hakkında 2 Şubat 2017’de basına yaptığı açıklamada, “Ege'deki 130 tane irili ufaklı kaya parçası… Bunların kimliği bile yok, kime ait olduğu bile belli değil” dedi.
Binali Yıldırım’ın Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı yaptığı dönemde hazırlanan Türkiye Karayolları Haritasında bile işgal altındaki adaların Türkiye’ye ait olduğu gösterilmiş, isimleri ve kimlikleri açık olarak yazılmıştır.
Yıldırım’ın 20 Temmuz 2015’de pasaportla giriş yaptığı İzmir Koyun Adası’nın uzunluğu yaklaşık olarak 12 km uzunluğundadır. Yıldırım, 12 km uzunluğundaki İzmir Koyun Adası’nı kaya parçası olarak tanımlamıştır.
Binali Yıldırım, 30 Aralık 2017’de, Edirne’de yaptığı konuşmada, “Komşumuzun Ege’de cinlik yapıp kaya parçaları için heveslenmesi büyük yanlış olur. Bunun asla mümkün olmayacağını bütün dünya bilmelidir. Kimsenin toprağında yurdunda gözümüz yok. Ama bizim topraklarımıza göz dikenler olursa, onlara da dünyayı dar etmesini biliriz” dedi. Tam bir hafta sonra Yunan Başbakanı Çipras, Savunma Bakanı Kammenos ve Genelkurmay Başkanı Apostolakis ile birlikte elini kolunu sallayarak 6 Ocak 2018’de, Muğla Keçi Adası’na geldi, adada egemenlik ve bayrak gösterisi yaptı. Türkiye’ye askeri helikopter ile pasaportsuz olarak giriş yapan Çipras ve beraberindeki heyet Keçi Adası’na yerleştirilen işgalci Yunan askerleri ile birlikte Türkiye’ye meydan okudu. Topraklarımıza göz dikenlere dünyayı dar edeceğini iddia eden Binali Yıldırım, Türk hava sahasını 3 mil ihlal ederek Muğla Keçi Adası’na gelen Çipras ve hükümetine müzik notası bile vermedi, veremedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 13 Ocak 2018’de İstanbul’da yaptığı konuşmada Yunan işgali altındaki adalar üzerinden iktidarı eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Dört mil uzaklıkta Keçi Adası var. Bize mi ait? Çipras gitti ziyaret etti, Yunan askeri karşıladı, Yunan bayrağı var. Dışişleri Bakanı açıklama yapıyor: “Bizim zamanımızda hiçbir yer teslim edilmedi”. Yahu arkadaş bu adalar kimin, Keçi Adası bize mi ait? Bu soruya gelinde dut yemiş bülbül gibiler, tık yok” dedi. Binali Yıldırım, aynı gün Niğde’den Kılıçdaroğlu’na cevap verdi. Yıldırım, “Efendim benim sözüm var, adaları geri alacağım. Adalar bizim mi, Yunanistan’ın mı?” diye soru soruyor. Sen o soruyu bize soracağına git de zamanında bu adaları teslim edenlere sor. Ağzımı açtırma bak, konuştum mu altından kalkamazsın” dedi.
CHP Milletvekili Onur Öymen tarafından 26 Kasım 2004’te, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e soru önergesi verildi. Önergede, “Türkiye’ye yakın bazı kayacıklara Yunan bayrağı dikildiği belirtilerek, anılan yerler Dışişleri ve Genelkurmay Başkanlığı listesinde yer alan adalar mı?” sorusu soruldu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül soru önergesine cevap vermedi, veremedi. Gül, Türk adalarına Yunan bayrağı dikildiğini zımnen ve hukuken kabul etti. Bu belgeler, işgalin 2004’te başladığını gösteren somut belgelerdir. Türk adalarına 2004’de Yunan bayrağı çekilirken adalar Yunan askerine teslim edilirken Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanı olarak görev yapıyordu.
TSK resmi internet sitesinden 11 Mayıs 2011’de yapılan duyuruda, “Frontex kapsamında Letonya bayraklı RK – 18 borda numaralı botun Didim/Aydın bölgesinde Türk karasularını ihlal ettiği ve olayın Dışişleri Bakanlığı’na bildirildiği” haberi verildi.
Milli Savunma Bakanlığı Eski Genel Sekreteri başkanlığında 18 Mayıs 2011’de Aydın Eşek Adası’na giden heyet, adadaki Yunan işgalini belgeledi. Haber Türk Gazetesi muhabirinin çektiği fotoğraf ile RK – 18 borda numaralı sahil güvenlik botunun Aydın Eşek Adası’nda görevlendirildiği tespit edildi. Aydın Eşek Adası’nın hem Yunan askerlerine hem de Avrupa Birliği Frontex Ajansı’na ve Letonya askerlerine teslim edildiği belgelendi. Hürriyet Gazetesi’nde, 30 Eylül 2012’de yayımlanan haberde, “Türkiye’ye 3 bin km uzaklıkta olan Letonya’dan gelen botların Türk karasularını ihlal etmesi merak konusu oldu” yorumu yapıldı.
AKP Hükümeti 3 Kasım 2002’de iktidara geldi. AB Frontex Ajansı ise Polonya’nın başkenti Varşova’da 2004 yılında kuruldu. Verilen somut örnekten anlaşılacağı üzere Aydın Eşek Adası, Yunan askerleri ile birlikte 2004’te kurulan Avrupa Birliği Frontex Ajansı’na ve Letonya askerlerine teslim edildi. AB Frontex Ajansı, AKP iktidara geldikten sonra kuruldu. Adalarımız Yunan askerlerine, Avrupa Birliği Frontex Ajansı’na ve Letonya askerlerine teslim edilirken, Binali Yıldırım Ulaştırma Bakanı olarak görev yapıyordu.
(Not: Eski Milli Savunma Bakanı Sn. Barlas Doğu’nun imzası ile AB Delegasyonuna mektup gönderilerek Frontex kapsamındaki Letonya botları ve Letonya askerlerinin Aydın Eşek Adası’ndan çekilmesi talep edilmiştir. Avrupa Birliği Temmuz 2015 itibarıyla Letonya botlarını ve Letonya askerlerini Aydın Eşek Adası’ndan çekmiştir.)
Binali Yıldırım, “Adaların kime ait olduğu belli değil” diyor ama Eski Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Yunan işgali altındaki adaların bize ait olduğunu açıklamıştı. TBMM’de 26 Mart 2015’te yapılan oturumda, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından, Lozan ve Paris Antlaşmalarına göre adaların hukuken Türkiye’ye ait olduğu ve adaların fiili olarak Yunan işgali altında olduğu beyan edildi.
Binali Yıldırım’ın, 20 Temmuz 2015’de, Türk toprağı olan Koyun Adası’na, adadaki Yunan polisi ve Yunan gümrük kontrol noktalarından geçerek (pasaportla) girdiği haberi Yunan basınında yer aldı. Yunan basını, Yıldırım’ın daha öncede üç sefer Koyun Adası’na gittiğini yazdı. Yıldırım’ın fotoğrafları da tarihleri ile birlikte yayımlandı. Yıldırım’ı adaya götüren teknedeki Türk bayrağının rulo yapılarak saklandığı ve tekneye Yunan bayrağı çekildiği açıkça görülüyor. Yunan bayrağı çekilmiş tekne ile İzmir Koyun Adası’na giden ve adaya pasaportla giren Yıldırım, Yunan işgaline meşruiyet kazandırmıştır. Yıldırım, Yunan basınında çıkan yazı ve fotoğrafları tekzip etmemiş, edememiştir.
Binali Yıldırım, iddialarını ispatlamak ve varsa elindeki belgeleri Türk kamuoyu ile paylaşmak zorundadır.