Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nda Yük Taşımacılığı Yeniden Başladı
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nda Yük Taşımacılığı Yeniden Başladı
Kaynak: AA, 25 Mayıs 2024
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun (BTK) Gürcistan'dan geçen bazı bölümlerinde modernizasyon ve genişletme çalışmalarının tamamlanmasıyla yük taşımacılığı yeniden başladı.
TÜRKSAM Haber Analiz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 24 Mayıs'ta Marabda-Ahılkelek kesiminde başlatılan bakım çalışmalarının tamamlanmasının ardından BTK Demir Yolu Hattı yıl yeniden hizmete açıldı.
Bakan Uraloğlu, 30 Ekim 2017'de Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan işbirliğiyle açılan BTK Demir Yolu Hattı'nda bugüne kadar toplam 1 milyon 470 bin ton yük taşındığını belirtti. Uraloğlu, bu rakamların hattın bölge için önemini vurguladığını ifade ederek, 757 kilometre uzunluğundaki Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı'nın 429 kilometresinin Azerbaycan, 220 kilometresinin Gürcistan ve 79 kilometresinin ise Türkiye sınırları içinde bulunduğunu açıkladı. Ayrıca, hattın ilk ticari taşımacılığının 30 Ekim 2017'de Kazakistan ile Türkiye arasında 4 bin 700 kilometrelik mesafede başladığını ve Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Çin’e yük taşımacılığı gerçekleştirildiğini ifade etti.
Uraloğlu, 6 Kasım 2019'da Çin'in Xian şehrinden 42 konteyner yüklü bir blok yük treninin Ankara'dan Çekya'nın Prag şehrine gönderildiğini hatırlatarak, bu trenin Çin-Türkiye parkurunu 12, Çin-Prag parkurunu ise 18 günde tamamladığını belirtti. Bu trenin Demir İpek Yolu üzerinden Çin'den Avrupa'ya giderek Marmaray'ı kullanıp kıtaya ulaşan ilk yük treni olarak tarihe geçtiğini vurgulayan Uraloğlu, şu değerlendirmede bulundu:
"Türkiye'den Çin'e ilk ihracat blok treni 4 Aralık 2020'de Çerkezköy'den hareket ederek Xian eyaletinde Xinzhu şehrine ulaşmıştı. Ayrıca, 6 Şubat depremleri sonrasında Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı ile Çin'den Türkiye'ye 200 konteyner içinde 50 bin adet yaşam çadırı taşındı. Bu anlamda hattın büyük katkısını gördük."
Uraloğlu, Türkiye ile Çin arasında Orta Koridor ve BTK Hattı ile orta vadede yıllık 200 blok tren işletmeyi hedeflediklerini ve uzun vadede Orta Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars güzergahından yıllık 1500 blok tren işletmeyi ve 6,5 milyon ton yük taşımayı planladıklarını belirtti. Ayrıca Türkiye ile Çin arasındaki toplam seyir süresini 10 güne düşürmeyi planladıklarını ifade etti.
Orta Koridor ve BTK Hattı'nın etkinliğini artıracak Zengezur Koridoru'nun önemine de dikkat çeken Uraloğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: "Zengezur Koridoru, Azerbaycan'ın batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni, Ermenistan üzerinden Zengezur Bölgesi'nden geçecek kara ve demir yolu hatlarıyla birleştirecek. Zengezur Koridoru'nun işlerlik kazanmasıyla Orta Koridor'un demir yolu ve kara yolu yük taşıma kapasitesi artacak ve bu durum Pekin'den Londra'ya uzanan Doğu-Batı ticaretinin artışına olumlu katkı sağlayacak. Orta Koridor'un etkinliğinin artmasıyla Azerbaycan ile Hazar Denizi üzerinde geliştirilebilecek projeler, Nahçıvan ve Rusya ile ulaşım ve enerji alanında sağlanabilecek işbirlikleri ülkemizin bölgedeki stratejik konumunun önemini artıracak."
Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demir Yolu Hattı, "Orta Koridor" olarak da bilinir ve Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ı birbirine bağlayarak Asya ile Avrupa arasında önemli bir ticaret hattı oluşturur. Bu hattın geçiş yaptığı ülkeler ve bölgesel ile küresel düzeydeki jeopolitik ve ekonomik avantajlarını şu şekilde değerlendirebiliriz:
Orta Koridor’un Avantajları
BTK hattı, Kafkasya bölgesindeki ülkeler arasında ekonomik iş birliğini teşvik ederek bölgesel iş birliğini istikrarlı bir şekilde attıracaktır. Bu hat Türkiye'nin Çin, Orta Asya ve Kafkasya ile ticaretini artırmakta önemli bir faktördür. Türkiye'nin doğu-batı ticaretinde merkezi bir rol üstlenmesi, jeopolitik önemini artırır ve ülkeyi enerji koridorları açısından kritik bir noktaya taşır. Deniz yoluna alternatif olarak daha kısa ve hızlı bir rota sunan BTK, lojistik maliyetlerini düşürerek Türk ihracatçılarının rekabet gücünü artırır. Azerbaycan’ın Hazar Denizi üzerinden gelen enerji kaynaklarının ve diğer malların Avrupa'ya taşınmasında önemli bir merkez haline gelmesine katkı sunar. Gürcistan’ın Avrupa ile Asya arasındaki ticaret akışının ana güzergahlarından biri olarak jeopolitik önem kazanmasına katkı sunarak, ulaştırma altyapısının geliştirirse ülkeye yabancı yatırım çekme potansiyelini de artırır.
Küresel Düzeyde değerlendirildiğinde Orta Koridor, Süveyş Kanalı gibi geleneksel deniz yollarına alternatif oluşturarak küresel ticaret rotalarını çeşitlendirir ve tedarik zincirlerini daha esnek hale getirir. BTK hattı, Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamında önemli bir güzergah olup, Çin’in Avrupa ile olan ticaretini hızlandırır ve çeşitlendirir. BTK hattı, Avrupa ve Asya arasındaki ticaretin hacmini artırarak küresel ekonomik büyümeye katkıda bulunur.
Sonuç olarak, Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı, hem geçiş yaptığı ülkeler hem de küresel ticaret ağı açısından büyük jeopolitik ve ekonomik avantajlar sunmaktadır. Bu avantajlar, bölgesel işbirliği ve ekonomik kalkınma için önemli fırsatlar yaratmakta olup, küresel ticaretin çeşitlenmesine ve güvenliğine de katkıda bulunmaktadır.