Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları Berlin’de Bir Araya Geldi
Kaynak: Caliber.AZ, 28 Şubat 2024
Azerbaycan ve Ermeni heyetleri arasında Dışişleri Bakanları Ceyhun Bayramov ve Ararat Mirzoyan başkanlığında toplantı 28 Şubat'ta Almanya'nın başkenti Berlin'de başladı. Ceyhun Bayramov, 26 Şubat'ta daha önce, müzakerelerin kesintiye uğramasına rağmen barış anlaşması metni üzerinde çalışmaların devam ettiğini açıklamıştı: "Münih Güvenlik Konferansı kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında yapılan görüşmenin ardından, barış anlaşması metni üzerinde çalışmaların devam ettiği açıklandı."
TÜRKSAM Haber Analiz
Bakü-Erivan ilişkilerini normalleştirmek için Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları Almanya'nın başkenti Berlin’de bir araya geldi. Almanya'da düzenlenen 60. Münih Güvenlik Konferansı'nda görüşen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın talimatıyla Bayramov ile Mirzoyan'ın 28-29 Şubat'ta bir araya gelmesi kararlaştırılmıştı.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Berlin'deki Villa Borsig'de gerçekleşen görüşmelerde II. Karabağ Savaş sonrası henüz imzalanmayan barış görüşmelerine ilişkin çözüm arayışları görüşülmeye devam ediyor. 28-29 Şubat tarihlerini kapsayan görüşmede Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, "Ermenistan ve Azerbaycan'ın, uzun yıllar süren acı verici çatışmalardan sonra kalıcı bir barışa ulaşma fırsatına sahip olduklarına inanıyoruz." dedi. Ülkesinin barış sürecini desteklemeye kararlı olduğunu ve anlaşmaya varılması için daha fazla görüşmeyi kolaylaştırmaya hazır olduğunu belirten Baerbock, "Şu anda gördüğümüz, her iki ülkenin de geçmişi geride bırakma cesareti göstermesi ve halkları için kalıcı bir barış için çalışmasıdır. Buradaki görüşmeler, iki hafta önce Münih Güvenlik Konferansı marjında gerçekleştirilen verimli tartışmaların devamı niteliğindedir." diye konuştu.
Öncelikle Azerbaycan ve Ermenistan arasında ikili bakanlar toplantısı gerçekleştirildi. Daha sonra toplantı Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un katılımıyla üçlü formatta devam etti.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Azerbaycan ve Ermenistan'ın geçmişi geride bırakıp ileriye doğru ilerleme yolunda cesur adımlar attığını ifade etti. Baerbock şunları söyledi: "İlerlemeye devam etmek gerçek bir bağlılık ve kararlılık gerektirir. Kafkas devletleri arasındaki karşılıklı anlayış, her iki ülkenin sınırlarının ötesinde de olumlu etki yaratacak ve Güney Kafkasya'da daha iyi bir geleceğin ve refahın yolunu açacaktır.”
Baerbock: “Almanya, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çözülmemiş sorunları barışçıl bir şekilde ve güç kullanmadan çözmeye kararlıdır. Bunun için iki ülke arasındaki barış müzakerelerinin bir an önce tamamlanması önemli”
AGİT Minsk Grubu Eş Başkanı Fransa, Grubun Güney Kafkasya'daki çatışmaların çözümüne yönelik olarak aktif bir rol oynama misyonuna karşın, yanlı bir politik tutum sergileyerek Ermenistan’ı desteklemekte ve silah satışında bulunmaktadır. Geçtiğimiz hafta, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Paris ziyareti esnasında, 3 Ekim 2023 tarihinde anlaşmaya istinaden aynı gün Ermenistan'a Fransız gece görüş cihazları, 250 km mesafedeki bir düşman uçağını tespit etmeyi mümkün kılan üç Ground Master (GM200) radarının sevkiyatı yapıldı. Bununla birlikte Fransa Savunma Bakanı Sébastien Lecornu’nun 22-23 Şubat tarihlerinde Ermenistan’a seyahat etti. Son günlerde yaşanan bu gelişmeler Fransa’nın arabuluculuk misyonundan vazgeçtiğini göstermektedir. Peki Almanya, Fransa’dan boş kalan bu arabuluculuk misyonunu doldurabilecek mi? Bunda Almanya’nın hem Azerbaycan hem de Ermenistan ile ilişkileriyle birlikte Almanya’daki Ermeni diasporasının yaklaşımı da belirleyici olacaktır.
Ermeni diasporası ekseriyetle ABD ve Fransa’da bulunmakta ve birçok hususta belirleyici bir rol üst üstlenmektedir. Ermeni diasporası, Almanya'da da geniş bir yelpazede yaşamakta olup, büyük şehirlerde ve küçük kasabalarda dağılmış bir şekilde bulunmaktadır. Berlin, Hamburg, Stuttgart ve Köln gibi büyük şehirler, Ermeni topluluğunun yoğun olduğu bölgelerdir. Bununla birlikte Almanya 2016 yılında, 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendiren bir parlamento kararı almıştır. Bu da Almanya’nın Ermeni meselesine politik yaklaşımını göstermektedir ve göz ardı edilmemesi gereken bir noktadır. Güney Kafkasya ekseninde değerlendirildiğinde, Azerbaycan, Almanya'nın önemli bir petrol ve doğal gaz tedarikçisidir. Almanya ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacmi önemli ölçüde artmıştır. Almanya, Azerbaycan'a çeşitli alanlarda yatırımlar yapmakta ve enerji sektörü gibi stratejik alanlarda iş birliği yapmaktadır. Bu meselelere yaklaşımlarında objektif bir çizgide ilerlemesini sağlayacak bir faktör olabilir. Çünkü Fransa ve Azerbaycan ilişkileri oldukça mesafeli olup, yakın geçmişte casusluk krizi orta çıkmıştır. 2023 yılının son haftasında Azerbaycan, casusluk yaptığı gerekçesiyle ülkedeki iki Fransız diplomatı istenmeyen kişi olarak ilan edip, ülkeyi terk etmesini istemişti. Fransa da Paris’teki iki Azerbaycanlı diplomatı istenmeyen kişi olarak ilan ederek 48 saat içerisinde ülkeyi terk etmelerini talep etmişti.