Avrupa Parlamentosu'nun İsrail-Filistin İlişkilerindeki Rolü: Sorunların Üstesinden Gelme Yolları
Kaynak: Anadolu Ajansı, 31 Ekim 2023
AP Başkanı Metsola, Gazze'nin ciddi insani krizle karşı karşıya olduğunu söyledi
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, Gazze'nin ciddi bir insani krizle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Başkent Paris'te bulunan AP Başkanı Metsola, Elysee Sarayı'nda ikili görüşme öncesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ortak basın toplantısı düzenledi.
- İsrail ordusunun Gazze'ye gece boyu süren saldırılarında onlarca kişi öldü
- İsrail güçleri, Gazze’de henüz bir yaşını doldurmamış 133 bebeği öldürdü
- UNICEF: Gazze, çocuklar için bir mezarlığa dönüşüyor
TÜRKSAM Haber Analiz
Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İsrail-Hamas Savaş’ı hakkında ikili görüşmesi öncesinde yapılan açıklamalar ilerleyen süreçte Avrupa’nın bu savaşa olası müdahalesi ve Avrupa Parlamentosu’nun ilerleyen süreçteki Orta Doğu politikalarıyla ilgili ipuçları vermesi açısından değerlendirmeye değer bir husustur.
Aslında Emmanuel Macron ve Roberta Metsola görüşmesinin ana gündem maddesi 6-9 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Avrupa Parlamentosu milletvekili seçimleri öncesinde parlamentoda tamamlanması gereken yasama çalışmalarının değerlendirilmesiydi. Ancak taraflar 7 Ekim’den bu yana bütün dünyanın ana gündemi haline gelen ve günden büyüyen İsrail- Filistin Savaşıyla ilgili basın mensuplarının yoğun ısrarı üzerine toplantı öncesinde basın açıklamasında bulunmak zorunda kalmışlardır.
Macron’un bahsi geçen görüşme öncesi yaptığı bazı açıklamalar, Avrupa’nın İsrail-Filistin Savaşı’na karşı duruşunun uzun vadede neye evirileceğini anlamak açısından bizlere önemli ipuçları sunmaktadır.
Macron’un yapmış olduğu en önemli açıklamalardan biri, Avrupa Parlamentosu Başkanı’nın liderliğinde 19 Ekim’de kabul edilen önergeye referans vererek gerçekleştirdiği şu açıklamadır: "İsrail'e destek vererek uluslararası insancıl hukuka saygı çağrısı konusunda net ve inandırıcı bir ses oldunuz." Bu açıklama savaşın başlangıcından bu yana Avrupa Parlamentosunun İsrail yanlısı ve ikircikli duruşunun gözler önüne serilmesi açısından değerlendirmeye değer bir açıklamadır.
Hem Avrupa’nın güya medeniyet elçisi misyonuyla her fırsatta bütün dünya halklarının en temel insani boyuttaki haklarının müdafaa edilmesi gerektiğini savunması hem de buradan hareketle Gazze’de insani yardım yapılması gerektiğine defaatle vurgu yapılıyor olması bu yardım çağrılarını ise uluslararası hukuku referans alarak temellendirmesi Avrupa’nın ilerleyen süreçte de bölgeye eylemsel boyutta değil yine söylemsel boyutta müdahale edeceğinin kanıtı olarak gösterilebilir. Daha önce de birçok defa görüldüğü gibi bu sefer de Avrupa Parlamentosu Müslüman devletlerin halklarının haklarının çiğnenmesine ve bölgede insanlık suçu işlenmesine bir kez daha göz yummaya kararlı görünmektedir.