AB Liderler Zirvesinde Almanya’nın Dikkat Çeken Tutumu
Kaynak: BBC Türkçe, 27 Ekim 2023
Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB Liderler toplantısı yapıldı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in, Avrupa Birliği’nin (AB) İsrail ve Hamas arasında ateşkes için devreye girmesi önerisi, yoğun tartışmaya neden oldu. İspanya’nın yanı sıra, İrlanda ve Belçika gibi üye ülkeler “daha geniş kapsamlı bir ateşkes” önerisini savunuyordu. Ancak Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Almanya gibi ülkeler, İsrail'e yönelik baskıdan çok, ağırlıklı olarak Hamas'ın durdurulması gerektiği savının üzerinde durdu.
AB liderlerinin açıklamasında şöyle dendi: "Avrupa Birliği, sivil halkı korumak, yardım sağlamak ve gıda, su, tıbbi bakım ve barınağa erişimi kolaylaştırmak için bölgedeki ortaklarıyla yakın işbirliği içinde çalışacaktır. Bu tür yardımların terör örgütleri tarafından suiistimal edilmediğinden emin olunmalıdır.”
Almanya Başbakanı Olaf Scholz "Şimdi konu, Hamas'ın korkunç saldırısına karşı kendi ülkesini savunan İsrail'i desteklediğimizi bir kez daha açıkça ifade etmemizdir." diyen Scholz, tüm esirlerin serbest bırakılması ve Gazze'deki insanlara insani destek verilmesi için çaba sarf edeceklerini söyledi.
TÜRKSAM Haber Analiz
7 Ekim Cumartesi gününden bu yana süren İsrail-Hamas Savaşı’nda iki tarafın da orantısız güç kullanması, sivil vatandaşları rehin almaları, savaş suçu işlemeleri gibi nedenlerden ötürü savaşın başında bu ülkelere olumlu yaklaşan devlet başkanları bu aşamada kolaylıkla açık destek verememektedir. Çünkü uluslararası toplum ve kuruluşlar tarafından tepki görme potansiyelinin çok arttığı bir sürece girildi. Savaşın ilk günlerinde İsrail’in yılmaz savunucusu Fransa ilerleyen günlerde İsrail’i eleştirmeye başlamıştı.
AB ülkelerinin genel tepkilerine baktığımızda İsrail’in uyguladığı eylemlerin dozunun arttığını ve buna gerek olmadığını kabul ederken Hamas’ın da terör örgütü olduğunu ve saldırıyı başlattığını vurguluyorlar. Sonuç olarak iki devletli çözüm önerisi kabul görmekte.
Brüksel Liderler Zirvesinde Almanya’nın tutumu ise dikkat çekici. Almanya Başbakanı yaptığı açıklamada İsrail’in kendi ülkesini savunduğunu belirterek İsrail’i açıkça desteklediklerini söyledi. Almanya’nın İsrail’i destekleyecek olması beklenilmeyen bir gelişme değildi. Almanya eski Başbakanı Merkel İsrail ile ilişkilerin olumlu yönde ilerlemesine katkıda bulunmuştur. 2008 yılında Merkel İsrail Parlamentosu Knesset'te yaptığı konuşmasında, "Açıkça şunu söylemek isterim: Her Federal Hükümet ve benden önceki her Federal Şansölye, Almanya’nın tarihi sorumluluğu çerçevesinde İsrail’in güvenliğinden yükümlüdür. Bu tarihi Almanya'nın sorumluluğu ülkemin varoluş nedeninin bir parçası. Bu demek oluyor ki Almanya Başbakanı olarak benim için İsrail'in güvenliği asla pazarlık edilemez." demişti.
Almanya’nın İsrail’e verdiği desteği vicdanlarını rahatlamak olarak tanımlanabilir. Desteğin süreceği barizdir. Diğer ülkelerin ise nötr bir tutum sergileyeceği beklenilmekteydi. Sivil halka gidecek yardımlara destek olup Hamas’ın saldırılarını eleştireceklerini düşünülmektedir.