AB Liderler Zirvesi Toplandı: Beklentiler, Öneriler ve Tedbirler
Kaynak: Reuters, 15 Aralık 2022
AB liderleri 15 Aralık Perşembe günü Avrupa Komisyonu’nu, yüksek enerji fiyatları ve ABD'deki yeni yeşil sübvansiyon yasası nedeniyle tehdit altında olan Avrupa endüstrisini korumaya yönelik önerileri 2023 Ocak ayı sonuna kadar sunmaya çağırdı.
AB liderleri bir zirvede, Avrupa'nın ekonomisini yeşil ve dijital hale getirmek ve eşit koşullar sağlarken özellikle hassas alanlarda başkalarına bağımlılığını azaltmak için iddialı bir sanayi politikasına ihtiyacı olduğu konusunda anlaştılar.
Komisyon'u "ilgili tüm ulusal ve AB araçlarını seferber etmeye" ve idari prosedürleri hızlandırarak yatırım koşullarını iyileştirmeye çağırdılar.
Ayrıca, bu tür kısa vadeli önlemlerin ötesinde, Komisyonun 2023'ün başlarında rekabet edebilirliği ve üretkenliği artırmaya yönelik bir AB stratejisi sunması gerektiğini söylediler.
Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen çarşamba günü AB liderlerine yenilenebilir enerji ve temiz teknoloji alanlarındaki devlet yardımı kurallarının gevşetilmesini önerdi ve bu tür değişikliklerin 2023'ün başlarında uygulanabileceğini söyledi.
Halihazırda çok daha yüksek enerji fiyatlarından muzdarip olan Avrupa, işletmeleri ABD'ye taşınmaya teşvik edebileceğinden korkuyor.
Von der Leyen'in planı, izin verme sürecini hızlandırmak da dahil olmak üzere, yenilenebilir enerji dağıtımını artırma ihtiyacına da işaret ediyor.
Daha uzun vadede, bloğun temiz teknolojide bir dünya lideri olmasını sağlamak için bir Avrupa Egemenlik Fonu aracılığıyla ortak Avrupa finansmanı önerdi.
TÜRKSAM Haber Analiz
Avrupalı 27 lider içinden geçmekte olduğu zor döneme ilişkin süreç iyileştirme ve tedbir odaklı zirvede bir araya geldi. Zirvenin gündeminde Rusya’ya yönelik yaptırım uygulamaları, gıda ve enerji krizine karşı önlemler, Ukrayna’ya yönelik destekler, İran ve ABD ile ilişkiler konuları bulunmaktadır.
Zirvenin açılış konuşmasında AB Konseyi Başkanı Charles Michel Rusya meselesini ele alarak 9’uncu yatırım paketi uygulamasına ilişkin "Yaptırım paketi konusunda birkaç ülkenin kaygıları var. Bu konuda biraz daha çalışılması gerekiyor." ifadesinde bulunarak, yaptırım paketi ile alakalı olarak tüm üyelerin mutabık kalması gerekliliğine dikkat çekmiştir. Avrupa Rusya’nın Ukrayna işgaline yönelik tutumunda ortak bir noktada olsa dahi yaptırımların boyutu ve çerçevesi konusunda hem fikir olamadıkları görülmektedir. Bu hususun pragmatist bir politika zemininde değerlendirilmesi tabii olmakla birlikte, Rusya ile diyaloğun sıfırlanmasına yol açacak bir yaptırım uygulaması, Avrupa’nın içinde bulunduğu koşulların daha da ağırlaşmasına sebep olabilir. Bu sebeple bazı ülkelerin Rusya politikası temkinli bir yaklaşıma sahip olabilmektedir.
Zirvede enerji dosyası ön plana çıktığı görülmektedir. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, enerji meselesine ilişkin teknikten ziyade siyasi olduğunu ve bunun çözümlenmesi gerektiğini belirterek, “Konsey, ileriye doğru adım atmaya yönelik gerekenlere sahip ve biz etkili olan ortak çözümler arayacağız.” şeklinde ifadede bulunmuştur. Bu zirvede, enerji tasarrufu, kesintileri, kaynakları, fiyatları ve güvenliği; savunma ve dış ilişkiler gibi birçok konu ile ilişkili alınacak kararlar, Avrupa Birliği üye ülkelerinin 2023 yılı politikaları ve vizyonu için ön bilgi niteliği taşıyacaktır.