Kurumumuz Bünyesinde Stajyer Alınacaktır.

13 Şubat 2023

Staj Başvurusu
Kurumumuz Bünyesinde Grafik Tasarım Uzmanı Alınacaktır!

13 Mart 2023

İş Başvurusu
DUYURULAR
19. Astana Görüşmeleri ve Türkiye'nin Sığınmacı Sorunu

Kaynak: Anadolu Ajansı, 22 Kasım 2022

Görüşmeler, Astana'daki bir otelde TSİ ile 07.00'de Rusya ve Suriye'deki Beşşar Esed rejimi heyetleri arasındaki ikili toplantıyla başladı.

Türk heyeti, görüşmeler kapsamındaki ilk toplantısını TSİ ile 07.30'da Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen ile yaptı.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı, Suriye Genel Müdürü Büyükelçi Selçuk Ünal başkanlığındaki heyetin temsil ettiği görüşmelere, Rusya'dan Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, İran'dan ise Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı başkanlığındaki heyetler katılıyor.

Toplantılarda, Esed rejimi Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ayman Susan, muhalefet ise Ahmet Tuma başkanlığındaki heyetlerle yer alıyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in de hazır bulunduğu görüşmelerde gözlemci statüsünde yer alan Ürdün, Irak ve Lübnan'dan heyetler de bulunuyor.

İki gün sürecek toplantılarda, taraflar, Suriye'deki genel durum itibarıyla insani ve sosyo-ekonomik konular dahil siyasi sürecin kapsamlı şekilde teşvik edilmesi, rehinelerin serbest bırakılması, kayıp kişilerin aranması gibi güven artırıcı önlemler, Suriyeli mültecilerin ana vatanlarına dönüşü için koşulların yaratılması, Suriye'nin yeniden inşası için BM Güvenlik Konseyinin 2642 sayılı Kararı çerçevesinde uluslararası toplumun çabalarının seferber edilmesi gibi konuları masaya yatırıyor.

TÜRKSAM Haber Analiz:

Türkiye’nin son zamanlarda Suriye meselesine yaklaşımı daha belirginleşmiş durumdadır. Türkiye’nin uzun zamandır gerek sınırdaki terör meselesi gerek sığınmacı ve düzensiz göçmen konularında tırmanan sorunları bulunmaktadır. Bu sorunlarla ilgili geliştirdiği yeni politikalardan biri en temelde söylem bazında da olsa Suriye ile alt düzeyde görüşmeler olacağı yönündedir. Bu görüşmelerin zamanla üst düzeye çıkması beklenen bir durum olmakla birlikte kısa bir süre içinde gerçekleşmesi ise pek öngörülmemektedir.

Suriye İç Savaşının başladığı 2011 yılından bu yana Esad Rejimi, Rusya ve Türkiye bölgedeki sorunlarla doğrudan muhatap haline gelmiştir. Rusya’nın ve Türkiye’nin bölgede askeri varlık göstermesi ve Türkiye’nin oluşturduğu güvenli bölge meseleleri maddi açıdan yüksek rakamların altına girilmesine sebep olmuştur. Tüm bunlara rağmen Türkiye, sığınmacılar meselesini istediği oranda çözememiştir. 19. Astana Görüşmelerinde, Suriyelilerin anavatanlarına dönüşleri hakkında yapılacak olan konuşmalar özellikle Türkiye açısından önemli görülmektedir. Esad Rejimi yetkililerinin bu konu hakkında yapacakları açıklamalar ve Türkiye’nin oluşturacağı yumuşak baskı sorunun daha hızlı çözülmesinde etki sağlayabilir.