Avrupa Konseyi’nden İran’a Yeni Yaptırımlar
Kaynak: European Council, 11 Aralık 2023
Avrupa Konseyi, İran'ın Rusya’ya verdiği askeri destek nedeniyle kısıtlayıcı tedbirler çerçevesinde 6 kişi ve 5 kuruluşa yaptırım uyguladı.
TÜRKSAM Haber Analiz
2022 yılında Rusya-Ukrayna savaş alanında İran menşeli olduğu iddia edilen insansız hava araçları tespit edildi. Sonrasında Avrupa Konseyi, 12 Aralık 2022 tarihli kararlarında, İran'ın Rusya'ya insansız hava araçları teslimatı da dahil olmak üzere her türlü askeri desteğini şiddetle kınamış ve kabul edilemez olarak değerlendirmişti.
Avrupa Konseyi’nin bildirdiğine göre, insansız hava araçları programı, İran Savunma Bakanlığı ve Silahlı Kuvvetler Lojistiği ve İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları Kolordusu tarafından yürütülmekte ve her ikisi de kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesiyle ilgili olarak AB'nin kısıtlayıcı önlemleri altında ve insan hava araçlarını tedariğini, geliştirilmesini, üretimini ve özellikle Rusya'ya transferini gerçekleştirmektedir.
Avrupa Konseyi 11 Aralık 2023 tarihinde, İran’ın Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Rusya’ya insansız hava aracı desteği sağladığı gerekçesiyle, bu insansız hava araçlarının geliştirilmesi ve üretilmesinde yer alan 6 kişi ve 5 kuruluşa karşı kısıtlayıcı tedbirler uygulama kararı aldı. Geçtiğimiz yılda savaş sahasında İran menşeli olduğu iddia edilen insansız hava araçları dolayısıyla zaten 3 kez yaptırım uygulanmıştı. Bu yaptırım 4üncü olmakla birlikte yaptırım halkasını genişletmektedir. Bu kapsamda yaptırım listesinde, İran'ın Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'ne (IRGC-QF) İHA programını geliştirmesine yardımcı olan şirketler (Kimia Part Sivan Company), Shakad Sanat Asmari, Baharestan Kish, Saad Sazeh Faraz Sharif, Sarmad Electronic Sepahan isimli şirketler ve söz konusu şirketlerin üst düzey yöneticileri yer aldı.
Yaptırım kapsamında, söz konusu kişilerin ve şirketlerin mal varlıkları dondurulacak, Avrupa Birliği'ne seyahat etmesi yasaklanacak. Yaptırım uygulanan şirketlere, gerçek ya da tüzel kişi, kurum ya da kuruluşlara doğrudan ya da dolaylı olarak fon ya da ekonomik kaynak sağlanması da engellenecek. Listelenen kişi ve kuruluşların isimleri de dahil olmak üzere ilgili yasal düzenlemeler Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanmıştır. Avrupa Konseyi’nin bu kısmı yaptırımları konu kurum ve kuruluşların üzerinde kritik bir etkiye sahip olup olmayacağı tartışma konusudur. Ancak ABD-AB ittifakına karşı olarak Rusya-İran ticari iş birliği uzun süre devam edeceği beklenilmektedir.