Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması (AKKA) Askıya Alındı
Haber Kaynağı: Euronews, 07 Kasım 2023
NATO, Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'nı (AKKA) resmen askıya aldığını duyurdu. Bu adım, Rusya'nın Soğuk Savaş döneminden kalma bu güvenlik anlaşmasından çekilmesinin ardından atıldı. İttifak ayrıca imzacı üyelerinin anlaşmaya katılımlarını dondurduklarını açıkladı.
TÜRKSAM Haber Analiz
Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması (AKKA), 1990 yılında Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra Avrupa'da askeri güç dengesini sağlamak amacıyla imzalanan bir anlaşmadır. Anlaşma, Avrupa'da konuşlandırılabilecek tank, top, zırhlı araç ve uçağın sayısını sınırlamakta ve bu silahların konuşlanma yerlerini belirlemektedir.
Anlaşma, Türkiye’nin de dahil olduğu 30 üye devletten oluşmaktadır. AKKA, 1990 yılında imzalandığında, 23 üye devletten oluşmaktaydı. 7 Kasım 2023 tarihinde Rusya AKKA’dan resmi olarak çekildiğini duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçtiğimiz Mayıs ayında imzaladığı kararname ile birlikte Rusya'nın Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması'nı (AKKA) feshetmesine yönelik sürecin başladığı belirterek, “7 Kasım 2023 saat 00.00 itibarıyla Rusya'nın bu antlaşmadan çekilmesine ilişkin prosedür tamamlanmış olup, böylece ülkemiz tarafından 2007 yılında geçerliliği askıya alınan uluslararası hukuki belge, nihayet bizim için tarih olmuştur.” şeklinde konuştu.
Dün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Rusya'nın AKKA'dan çekilme kararı sonucunda antlaşmanın diğer taraf devletlerce uygulanmasının "imkansız hale geldiği" belirtildi.
AKKA'nın askıya alınması, Avrupa'da askeri güç dengesinin bozulmasına ve olası bir askeri çatışmanın riskinin artmasına neden olabilir. Anlaşmanın askıya alınmasıyla, Rusya ve NATO, Avrupa'da konuşlandırabilecekleri silahların sayısını ve yerlerini sınırlayan bir anlaşmaya tabi olmayacaklardır. Bu durum, iki tarafın da askeri güçlerini Avrupa'da artırmalarına ve bu da Avrupa'da bir silahlanma yarışına yol açabilir. Ayrıca AKKA’nın askıya alınması NATO üzerinde önemli bir tesir bırakacaktır. Genel çerçeveye bakıldığında, AKKA, NATO için Avrupa'da askeri güç dengesini sağlamak için önemli bir araç olmakla birlikte olası bir askeri çatışmanın riskini azaltmaya yardımcı olmaktaydı.NATO için AKKA Rusya ile işbirliğini sağlayan bir teşviktir. Dolayısıyla, AKKA'nın askıya alınması, NATO'nun bu hedeflerine ulaşmasını zorlaştırabilir.